Gör det själv!

Här hittar du massor av slöjd att göra själv hemma som dessutom är klimatsmart.

Sy ett lapptäcke

Vi bad Kerstin Neumüller att sy oss ett lapptäcke – och samtidigt berätta hur hon gjorde. Häng med på färden – och sy gärna ett eget!

Björkens färg

Dags för en knallgul ylletröja? Färga ditt garn med björklöv!

Fläta en fjällgås till granen

Varför inte fläta nytt, fint julgranspynt – och samtidigt sätta fart på miljösamtalen runt julbordet? Julfågelflätaren Lars Holmsted har gjort en fjällgås till Hemslöjd. Fågelarten är akut hotad.

Gör din egen bivaxduk

De flesta av oss borde använda mindre plast för miljöns skull. Bivaxdukar är smarta alternativ till kökets plastfolie. Så här gör du egna – lätt som en plätt!

Härlig himmeli

Torrt fjolårsgräs kan sätta sprätt på liv och skapande. Kerstin Neumüller har byggt en takkrona av gräs – inspirerad av den halmslöjd från vårt grannland i öster som kallas himmeli. Här berättar hon hur hon gjorde!

Sy sulor av en gammal tröja

En sista anhalt för en uttjänt favorittröja eller en klen tröst efter ett riktigt tvättfiasko? Gör sulor av filtad ull. De värmer gott i skorna.

Lågbudgetköket

En kokgrop grävs inte på stubben i ett tjälfruset norr. Och nu dröjer det ett tag innan det grönskar. Många av oss får alltså bida vår tid. Men den här gropen är värd att vänta på. Dags för långkok!

Vik en näverkorg

Emma Dahlqvist skulle bara experimentera lite med näver men sen blev hon fast. Hon har bland annat skrivit boken Näver. Exklusivt för Hemslöjds läsare bjuder hon nu på en beskrivning ur boken.

Lappa jeans med sashiko

Varför nödvändigtvis lappa så osynligt som möjligt? Här förespråkar vi en lagningsteknik som syns. I all sin prakt. Vi har valt att laga jeans. Men du kan så klart laga vilka textilier du vill med sashiko – allt från kläder till disktrasor.

Ett stygn i rättan tid

Liva upp en gammal tröja, vante eller mössa med broderi! Stickningslegendaren Britt-Marie Christoffersson visar hur.

Stoppa strumpor

I Sverige köper vi i genomsnitt tretton kilo textilier per person och år. Mycket slits och slängs – ofta rätt ned i soporna. Att få sina favoritplagg att hålla längre kan hjälpa både plånboken och miljön.

Hemslöjd åsikt

Lappa och laga med Hemslöjd

Vill du få gratis nyheter och inspiration från Hemslöjd?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!