Gör det själv

Vax on, Plast off

De flesta av oss borde använda mindre plast för miljöns skull. Bivaxdukar är smarta alternativ till kökets plastfolie. Så här gör du egna – lätt som en plätt!

Text Cecilia Ljungström
Foto Anders Qwarnström
17 juni 2019

Bivax är naturligt antibakteriellt och passar bra i köket. Bivaxdukar både andas och förhindrar mögelbildning, och kan användas till att täcka över skålar eller svepa in matsäcksmackan eller osten med, som ett alternativ till plast- eller aluminiumfolie. Du kan också sy påsar som du impregnerar med bivax – perfekta att förvara bröd, frukt och grönsaker i. Vaxduken mjuknar av värmen från dina händer. Det gör att du kan forma den runt skålar eller försluta påsar med några vik. När du tar bort händerna stelnar vaxet snabbt igen. Den går dessutom att använda om och om igen! När duken är nygjord doftar den honung, men lukten försvinner efter ett tag.

Hej!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration!
Gå till Mina sidor för att få mer information

Vill du läsa hela artikeln?

Prenumerera! Då får du tillgång till alla våra artiklar på hemslojd.se. Väljer du pappersprenumeration ingår digital läsning!

Köp prenumeration här
Redan prenumerant?

Problem att logga in? Läs mer här.

Du behöver:

 • Ett tunt bomullstyg (Välj gärna ett ekologiskt, annars ett ordentligt tvättat så att alla kemikalier försvunnit.)
 • Ekologiskt bivax
 • Bakplåtspapper
 • Strykbräda
 • Strykjärn

Gör så här:

 1. Klipp till en tygbit i lämplig storlek. 16 x 16 cm upp till 30 x 30 cm är bra mått på fyrkantiga dukar och 15–25 cm i diameter passar för runda varianter. Ett tips är att klippa duken rund först efter att du applicerat vaxet, då är det väldigt enkelt.
 2. Placera ett skyddande bakplåtspapper på strykbrädan och lägg tygbiten ovanpå. Bryt loss små bitar från bivaxkakan och sprid ut dem jämnt och med små mellanrum över textilen.
 3. När tyget är täckt med vaxbitar lägger du ett bakplåtspapper ovanpå och stryker hela baletten med ett strykjärn på medel-värme (bivax smälter vid ungefär 65°).
 4. Efteråt kontrollerar du att vaxet har smält in i hela duken. Hittar du en bar fläck lägger du bara på mer vax där och stryker ännu en gång. Du kan också vika tyget dubbelt och stryka igen – på så vis kan ställen med mycket vax dela med sig till områden där det råder brist.
 5. Har det blivit för mycket på något ställe, så att duken känns kladdig, kan du suga upp överskottet genom att lägga hushållspapper på var sida om vaxduken och stryka igen. Då suger pappret åt sig det överflödiga vaxet.
 6. Klart! Gör eventuellt rent strykjärnet genom att torka av det med lite papper medan det ännu är varmt.
  Sköt om din vaxduk genom att tvätta den i ljummet vatten. Använd lite diskmedel när det behövs.

 

Här hittar du fler gör det själv-projekt!

17 juni 2019

Hemslöjd åsikt

Gör det själv

Lappa och laga med Hemslöjd

Vill du få gratis nyheter och inspiration från Hemslöjd?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!