Gör det själv

Vik en näverkorg

Emma Dahlqvist skulle bara experimentera lite med näver men sen blev hon fast. Möt henne i senaste numret av Hemslöjd. I mars kommer hennes bok Näver. Exklusivt för Hemslöjds läsare bjuder hon nu på en beskrivning ur boken. Så här viker du en korg av näver.

10 februari 2019

Porträttbild på Emma Dahlqvist

Den här vikta korgen är en slags parafras på klassiska små askar och korgar som är vanliga att vika och sy i så kallad helnäver, det vill säga hela stycken av näver. De korgarna är ofta sydda med rottågor och under stygnen har man lagt färgstarka bitar av vadmal för att rötterna inte ska riva sönder nävern – snacka om vacker och funktionell dekoration.

För att minimera arbetsmomenten innehåller den här korgen inga sömmar utan istället sätts korgen samman med hjälp av en skruvnit och ett läderband som håller väggarna stadiga och hindrar kanterna från att rivas sönder. Det här är kan vara ett bra projekt att börja med, det är relativt enkelt och det innehåller moment där du får lära känna näverns karaktär. Storleken på korgen går att variera som du vill beroende på hur stor näverbit du har att utgå ifrån eller vad du ska använda din korg till.

Material

  • näverflak, 30 x 40 cm
  • 1 läderband, 2 x 82 cm
  • 2 läderband, 1 x 8 cm
  • 2 skruvnitar

Verktyg

slöjdkniv, sax, penna, linjal, falsben, klädnypor, håltång, skruvmejsel

Steg 1
Börja med att skala en lämplig bit näver till en jämn och slät yta. Vänd sedan på nävern så att savsidan pekar uppåt och mät och rita upp mönsterdelen enligt illustrationen. Tänk på att placera mönsterdelen så att långsidan löper längs näverns fiberriktning. Klipp eller skär ut din mönsterdel.

  

 

Steg 2
Därefter bigas nävern på de ställen där den ska vikas. Vecken görs 7,5 cm in från varje kortsida, se illustration. Utgå från en kortsida. Placera linjalen vid linjen och biga nävern genom att dra falsbenet fram och tillbaka längs med linjen tre till fem gånger. Du vet att du gjort en tillräckligt bra markering när du kan se bigningen som ett streck på näverns barksida. Upprepa på nästa kortsida.

 

Steg 3
Innan nävern ska vikas måste den mjukas upp för att undvika att det spricker. TIll detta projekt görs det enklast genom att använda varmt vatten. Tappa upp vatten i en diskho eller annat kärl, vattnet ska vara varmt men inte hett. Ha som riktlinje att du ska kunna ha dina händer i vattnet utan att det gör ont. Blötlägg hela din näverbit och låt den ligga i vattnet någon minut. Du kommer snart att märka att nävern reagerar på det varma vattnet och blir smidigare att bearbeta.

Hoprullat näverflak i vatten i en diskho

 

Steg 4
När nävern börjar bli smidig att arbeta med viker du upp väggarna på din korg. Du kan med fördel låta nävern ligga kvar i vattnet medan du arbetar. Utgå från en kortsida och ta de två utskurna ändbitarna och för dem in mot kortsidans mitt. Håll allt på plats med hjälp av klädnypor. Upprepa på nästa kortsida. Ta sedan upp din vikta korg ur vattnet och låt den stå tills den blivit helt torr.

Hand som viker ett näverflak Två kldänypor fixerar två veck på ett näverflak Två klädnypor håller ihop sidorna på en vikt näverkorg

 

Steg 5
Nu ska korgen fästas ihop med hjälp av ett läderband som löper kring korgens övre kant. Använd håltången och gör ett hål cirka 1 cm från kortsidans övre kant, där de invikta flikarna möts. Gör ett hål på vardera kortsidan.

Vikt näverkorg med stansat hål högt upp på kortsidan

 

Steg 6
Lägg det längre läderbandet runt korgens övre kant. Se till att bandets ändar läggs omlott precis i läge med ett av hålen du nyss gjort i nävern. Använd hålen för att markera punkter i läderbandet. Gör hål vid markeringarna med hjälp av håltången.

Vikt näverkorg med ett ett vikt läderband som passats så att de stansade hålen i bandet och korgen linjerar

 

Steg 7
Vik de två kortare läderbanden på mitten och gör ett hål i ändarna med hjälp av håltången.

Två hopvikta bitar av läderband med stansade hål igenom

 

Steg 8
Fäst nu samman allting med hjälp av skruvnitar. Det längre läderbandet löper på utsidan längs korgens övre kant och de två kortare fästes dubbelvikta med ena änden på korgens insida och den andra änden på korgens utsida så att det bildar ett slags handtag. Trä en skruvnit genom alltsammans och fäst den på baksidan med hjälp av en skruvmejsel.

Färdig vikt näverkorg med en nit som håller läderbandet på plats.

Emmas bok Näver – plocka, torka, fläta kommer ut 19 mars.

Här hittar du fler gör det själv-projekt!

Hemslöjd åsikt

Gör det själv

Lappa och laga med Hemslöjd

Vill du få gratis nyheter och inspiration från Hemslöjd?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!