Gör det själv

Fläta en fjällgås till granen

Varför inte fläta nytt, fint julgranspynt – och samtidigt sätta fart på miljösamtalen runt julbordet? Julfågelflätaren Lars Holmsted har gjort en fjällgås till Hemslöjd. Fågelarten är akut hotad. I Sverige finns bara mellan 15 och 20 häckande par kvar.

Text Lars Holmsted / Malin Vessby
Foto Per Björklund
2 december 2018

Du behöver:

  • Schabloner
  • Papper i ljusgrått, mörkgrått och små pappersbitar i vitt, svart, gult och orange
  • Sytråd
  • Limstift
  • Penna
  • Vass sax
  • Linjal
  • Nål
  • Pincett

Gör så här:

  1. Börja med att skriva ut schablonerna (ladda ned PDF:en här!). Då kan du också passa på att förstora fågeln om du vill. Klipp ut schablonen så att du kan använda den som mall.
  2. Vik ett ljusgrått och ett mörkgrått papper, med den gråa sidan utåt. Välj rätt schablon, en hör till ljust, en till mörkt. Placera schablonens streckade linje mot vikningen och rita av alla linjer. Var noga när du ritar, inte minst de »flärpar« som du sedan ska fläta med måste bli precis rätt bredd och längd.
  3. Klipp ut fågelkroppen, men klipp inte i vikningen. Det ger en dubbelsidig fågelkropp. Upprepa proceduren med fågelkroppsschablon nummer två. Klipp också upp de centimeterbreda »flärparna«, som även de är markerade med heldragna linjer. Följ linjerna noga när du klipper.
  4. Vid fågelflätning är tekniken aningen annorlunda än vid flätning av klassiska julhjärtan. Här läggs det ena ämnet inuti det andra, så att det innersta pappret flätas ut genom det yttersta. På skissen ser du vilken av fågeldelarna som ska ligga inuti och vilken som ska vara ytterst: Den ljusgrå innerst, den mörkgrå ytterst.
  5. Flätningen – att man ömsom trär de utklippta remsorna över, ömsom igenom varandra – börjar med flärparna närmast fågelstjärten och arbetar sig in mot huvudet. Fem mörkgrå och tre ljusgrå remsor ska flätas samman.
  6. Första omgången blir ljus/mörk/ljus. Nästa blir mörk/ljus/mörk, osv tills det är klart. Det är lite pilligt. En nål kan vara bra att ha till hands, för att peta upp remsor som inte vill öppna sig, där en flärp ska stoppas in.
  7. Ta gärna stöd av den avbildade, färdigflätade fågeln ovan för att se hur det ska bli. Då och då kan man också behöva dra lite här och var och justera under flätningens gång, så att de två fågelkropparna hamnar rätt i förhållande till varandra.
  8. Klipp ut två exemplar av respektive bläs och stjärtfjäder (vita), ögon (svart och gul) och näbb (orange)  och limma fast på rätt plats – både bak och fram på fågeln. »Få millimeter åt fel håll med ett litet öga, kan få den kvickaste fågel att likna en slö padda«, påpekar fjällgåsens formgivare Lars Holmsted, som också påminner om att de pilligaste momenten underlättas av pincett.
  9. Fäst en sytrådsögla på insidan av fågeln. Placeringen av den påverkar balansen på gåsen, så testa gärna lite olika ställen. Var du fäster trådöglan beror ju också på om du vill använda fågeln som en korg eller ej. Vill du hellre ha en platt gås, kan du så klart limma ihop hela fågeln.

Klar! Häng upp!

Bonus! För den som vill julpynta än mer, bjuder vi också på en vitryggig hackspett – en av våra mest akut utrotningshotade fågelarter. Instruktionen hittar du här.

TACK! Både den vitryggiga hackspetten och fjällgåsen har formgivits för Hemslöjds räkning av den danske julfågelflätaren Lars Holmsted. Han har vid det här laget gett ut fem böcker med flätinstruktioner för en lång rad fåglar, senast Jule-fugle-flet 4.

Här hittar du fler gör det själv-projekt!

2 december 2018

Hemslöjd åsikt

Gör det själv

Lappa och laga med Hemslöjd

Vill du få gratis nyheter och inspiration från Hemslöjd?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!