Gör det själv

Sy ett lapptäcke!

Vi bad Kerstin Neumüller att sy oss ett lapptäcke – och samtidigt berätta hur hon gjorde. Häng med på färden – och sy gärna ett eget!

Text Kerstin Neumüller
Foto Ellinor Hall
4 februari 2021

Du behöver:

  • Tyg
  • Sytråd
  • Stoppning
  • Papp och penna till mallar
  • Krita
  • Symaskin
  • Synål

Att sy ett lapptäcke kan ta lång tid och vara krångligt, men det kan också vara lätt. Den här varianten tar några kvällar att sy. Jag valde att inte vara så noggrann med passning och mått och fick ett lite snett och vint mönster. Det tycker jag ger en levande känsla!

Hej!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration!
Gå till Mina sidor för att få mer information

Vill du läsa hela artikeln?

Prenumerera! Då får du tillgång till alla våra artiklar på hemslojd.se. Väljer du pappersprenumeration ingår digital läsning!

Köp prenumeration här
Redan prenumerant?

Problem att logga in? Läs mer här.

Gör så här:

Börja med att leta upp tyg. Om du inte har en samling »bra att ha-tyger« kan du gå på loppis och exempelvis köpa några gamla linneservetter. Mitt täcke är sytt av indigoblått bomullstyg kombinerat med ett krapprött sidentyg. Mönstret är klassiskt i lapptäckessammanhang, det så kallade »Flying Geese«.

Rita upp mönsterdelarna på kraftig papp. I det här fallet behövs bara en enda rätvinklig trekant. Tänk på att inkludera sömsmån på din mall. Märk sedan ut mönsterdelarna med krita på tyget och klipp ut. Du kan räkna ut hur många bitar som kommer att behövas genom att jämföra hur stort lapptäcke du vill ha med bitarnas storlek; jag använde nittio stora trekanter och tjugo hälften så stora, som placerades i lapptäckets kanter.

Sätt en nål genom varje trekantshög för att hålla reda på dem.

Lägg trekanterna i högar om nio stora och två små i varje. Sätt en nål genom varje hög för att hålla reda på dem. Nu kan du börja sy ihop dem till långa remsor. Varje rad börjar och slutar med en liten trekant. Det är viktigt att remsans över- och underkanter blir någorlunda jämna!

När du har sytt ihop alla remsor kan du klyvpressa sömmarna så gott det går. Vissa sömsmåner kommer att vara nedsydda på baksidan, det är okej. Stryk så platt som möjligt.

Nu ska du sy ihop alla remsor till ett stort stycke. Jag syr på en remsa i taget istället för att nåla ihop alla på en gång, det blir smidigast så. När alla remsor är hopsydda kan du stryka isär sömsmånerna och börja med bakstycket!

Bakstycket kan göras lite större av framstycket och bestå av till exempel linneservetter och gamla handdukar.

Mitt bakstycke består av en linneservett vävd av en kär vän, mormors diskhandduk med monogram och några bitar av det indigofärgade tyget. Allt är hopsytt med raka sömmar där sömsmånerna strukits isär. Jag gör alltid bakstycket lite större än framstycket!

När både framsida och baksida är klara är du redo att börja quilta, eller vaddsticka som man säger på svenska. Jag har valt en ekologisk bomullsvadd som fyllning men den kan bytas ut mot en bit av en filt eller annan vadd. Lägg upp lapptäckets framsida på vadden och klipp längs kanten. Placera sedan ut bakstycket så att det gott och väl täcker den yta som på vaddens andra sida upptas av framstycket.

Fäst ihop alla tre lager genom att sätta säkerhetsnålar rakt genom dem. Säkerhetsnålarna ska täcka hela täckets yta och vara placerade ungefär 20 cm från varandra, så att alla lager hålls på plats ordentligt under nästa steg.

Quiltningen syr jag för hand med lingarn 35/2 som jag vaxat. Stygnen är prickstygn, och sys från framsidan genom att sticka ner nålen precis bakom det ställe där den kom upp (se bilderna ovan). Stygnen ska gå igenom alla lager av tyg och kommer hålla vadden på plats. Jag sydde i rader längs med framsidans mönstring, men man kan sy vilket mönster man vill så länge det är max tolv centimeter mellan stygnraderna.

Det sista steget är att sy på ett kantband. Jag tycker att det är fint om kanten är under två centimeter bred, men det är en smaksak! Klipp en remsa som är så bred du vill ha kanten x2 plus sömsmån x2. Jag syr alltså fast kantbandet två centimeter från kanten på lapptäckets rätsida.

Jag börjar sy på kantbandet mitt på en långsida, och nålar fast det fram till det första hörnet. När jag kommer till hörnet fäster jag tråden en och en halv centimeter från kanten, och lägger bandet i ett veck (se bild ovan). Sedan syr jag längs med kortsidan, och då fästs vecket ner. På så sätt blir hörnet snyggt!

Sy ner kantbandet på baksidan med fållstygn.

När du kommit till kantbandets ände låter du det gå lite omlott med dess början och viker in änden så att råkanten inte syns. Det sista steget är att sy ner kantbandet på baksidan och det gör jag också för hand, med fållstygn som biter tag i baksidetyget men inte går igenom på framsidan.

Klart!

Här hittar du fler gör det själv-projekt!

4 februari 2021

Hemslöjd åsikt

Gör det själv

Lappa och laga med Hemslöjd

Vill du få gratis nyheter och inspiration från Hemslöjd?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!