Gör det själv

Ordentligt på fötterna

En sista anhalt för en uttjänt favorittröja eller en klen tröst efter ett riktigt tvättfiasko? Gör sulor av filtad ull. De värmer gott i skorna.

Text Anna-Lisa Persson
Foto Anders Qwarnström
3 februari 2020

Det kan vara skönt att ha yllesulor i skorna. Dessutom är det lätt att göra egna. Ull filtar ihop sig vid uppvärmning i kombination med friktion. Många av oss har t ex råkat ut för att en ylletröja av misstag följt med in i tvättmaskinen och kommit ut flera storlekar mindre. I just det här sammanhanget är det inte ett problem. Däremot går det inte att filta sulor av plagg gjorda av »super-wash«-behandlat garn. Se upp med det! Det garnet har fått sina fibrer brända och doppade i en tunn plastlösning, vilket gör att ullen går att tvätta i både 40 och 60 grader utan att den krymper eller filtar sig. Det fungerar alltså inte här.

Hej!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration!
Gå till Mina sidor för att få mer information

Vill du läsa hela artikeln?

För endast 49 kr får du tillgång till hela Hemslöjds sajt under en hel månad.
Säg upp när du läst färdigt.

Köp prenumeration
Redan prenumerant?

Problem att logga in? Läs mer här.

Du behöver:

  • Ylleplagg i hundra procent ull (ej superwashbehandlad)
  • Sax
  • Synål
  • Brodergarn i ull
  • Symaskin (om du vill att det ska gå fort)

 

Gör så här:

  1. Till exempelsulan har rena ylleplagg tvättats i tvättmaskin på 90 grader med hög centrifugering. Ju högre temperatur ihop med rörelse och friktion desto bättre filtningseffekt. Om du inte har något gammalt ylleplagg hemma finns det ofta att hitta på second hand till ett bra pris eller så kan du sticka dig en bit som räcker till ett par sulor (men se alltså upp så att garnet inte är behandlat).
  2. När plagget torkat kan du klippa ut sulorna. Det enklaste är att ta ut de redan befintliga sulorna från de skor som du vill att de nya ska passa i och använda dem som mall. Rita runt sulan och klipp. I exemplet har jag använt mig av två lager filtad tröja i olika färger, röd till ovansidan och svart till undersidan. Då blev sulan lagom tjock.
  3. Sy ihop lagren på maskin eller för hand. Symaskin går fort men ger kanske inte lika mycket utrymme till konstnärlig frihet. Om du tycker det är snyggt kan du kanta sulan men det är inte nödvändigt. Nu är den färdig att använda.
  4. Om du vill kan du pynta sulan. Jag har broderat med brodergarn i ull, genom båda lagren, med kedjesöm, stjälksöm och efterstygn. Jag har sytt helt på fri hand men det går också utmärkt att rita upp ett mönster på sulan och följa det. Sedan är det bara tid och lust som styr hur utsmyckad sulan kan bli.

Lycka till!

Här hittar du fler gör det själv-projekt!

3 februari 2020

Gör det själv

Hemslöjd åsikt

Lappa och laga med Hemslöjd

Följ @hemslojd på Instagram