Gör det själv

Lågbudgetköket

En kokgrop grävs inte på stubben i ett tjälfruset norr. Och nu dröjer det ett tag innan det grönskar. Många av oss får alltså bida vår tid. Men den här gropen är värd att vänta på. Dags för långkok!

Text Malin Vessby
Illustration Graham Samuels
27 januari 2016

Du behöver

Spade
Knytnävsstora stenar
Ved och tändstickor
Gräs och löv
Näver alternativt aluminiumfolie
Mat att tillaga
Ev grytvantar
Ev digitaltermometer

Gör så här

Kokgropen har hängt med i årtusenden. I Norden åtminstone sedan 1200-talet. Mat som tillagas i en sådan – långsamt och länge – blir ofta saftig, lite som i en lergryta. Dessutom kan den som är hugad och har det trångt hemma laga riktigt stora rätter.
Det sägs att boskapstjuvar på Kreta förr i tiden förberedde en kokgrop inför stöld. Efter kuppen ska de ha sänkt ner stöldgodset och täckt igen. På så vis tillagades djuret samtidigt som det hölls dolt, och utan att rök eller dofter avslöjade var stöldgodset gömdes. Kokgropen kan göras så stor man vill – och orkar.

Satsa på en halvmeterdjup grop. Leta efter så rotfri mark som möjligt, gärna med lättgrävd sandjord.

Principen är enkel. Börja med att samla ihop ett tjugotal knytnävsstora stenar och lägga dem i en eldstad. Gör upp eld runt stenarna och hetta upp dem i runt en timme. Gräv under tiden en grop, cirka en halvmeter djup. Försök att behålla grästuvan från det översta marklagret hel, den ska i slutänden bli lock över gropen.

Packa in den mat du vill tillaga i aluminiumfolie eller i ett näverpaket. Om du väljer det senare, lägger du nävern i blöt först, så att den blir lättare att forma runt maten; näver ger fin smak. Täta gärna gliporna med mossor eller lavar.

På Bäckedals folkhögskola, där de fördjupar sig i forntida tekniker, har de experimenterat med olika sätt att använda kokgropen. Ett favoritrecept är lax i näverpaket med några kvistar rölleka i fisken, inga andra kryddor. Men de har också bakat kladdkaka i ugnsfast form med lock. Och grönsaksgryta i urgröpt kålrot. Sockerkaka däremot, har de aldrig lyckats med, eftersom värmen i gropen sjunker och den kakan vill ha jämn temperatur. Möjligheterna är med andra ord många.

Fördela två tredjedelar av stenarna i botten på gropen. Lägg sedan ner ett lager gräs eller löv över dem för att skydda folien eller nävern, så att matpaketen inte bränner fast. Lägg den inpackade maten på grönskan och täck den med ännu ett lager gräs och löv. Toppa med resten av stenarna. Avsluta därpå med locket: Vänd grästorvan från gropen upp och ner för att hindra jord att hamna i maten. Täta så bra det går. Ingen rök ska läcka ut under tillagningen.

Låt sedan maten puttra på. Ett vanligt riktvärde är en halvtimmes tillagningstid för ett kilo fisk och det dubbla för motsvarande vikt i kött. Den mer modernt lagde kan helgardera genom att använda digitaltermometer.

Ha alltid vatten i närheten och undvik att elda blåsiga dagar. Häll också vatten i hålet när du kokat färdigt.

Smaklig spis!

Här hittar du fler gör det själv-projekt!

27 januari 2016

Hemslöjd åsikt

Gör det själv

Lappa och laga med Hemslöjd

Vill du få gratis nyheter och inspiration från Hemslöjd?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!