Gör det själv

Stoppa strumpor

I Sverige köper vi i genomsnitt tretton kilo textilier per person och år. Mycket slits och slängs – ofta rätt ned i soporna. Att stoppa strumpor hjälper både miljön och klimatet.

Text Malin Vessby / Annkristin Hult
Foto Anders Qwarnström
15 augusti 2012

Det finns många sätt att stoppa hål i stickade plagg. Lagningarna kan göras både synliga och osynliga, svårighetsgraden skiftar. Här tar vi oss an den mest klassiska och sannolikt lättaste metoden av dem alla. I demonstrationsexemplet väljer vi att stoppa en raggsocka, men det kunde lika gärna ha varit exempelvis en strumpa eller nött armbåge på en tröjärm.

Hej!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration!
Gå till Mina sidor för att få mer information

Vill du läsa hela artikeln?

Prenumerera! Då får du tillgång till alla våra artiklar på hemslojd.se. Väljer du pappersprenumeration startar den med nästa nummer som har tema STICKNING. All digital läsning ingår!

Köp prenumeration här
Redan prenumerant?

Problem att logga in? Läs mer här.

Laga helst sockan med ett garn i ungefär samma grovlek som det som den ursprungligen är stickad av. Väljer du en färg som påminner om sockans egen kommer stoppningen att synas mindre än om du tar en avvikande. Använd en lång stoppnål, gärna trubbig; det är lättare att »väva« med en trubbig nål.

Har du tillgång till en gammal stoppsvamp av trä kan också en sådan underlätta. Man stoppar in svampen i sockan så att hålet spänns ut över den välvda hatten. Men man kan lika gärna använda exempelvis en tennisboll eller helt enkelt stoppa in en knuten hand i sockan för att utvidga hålet till full storlek.

I korthet går själva stoppningen till så att man skapar ett galler av garntrådar över hålet som ska lagas. Sen vävs hålet ihop med ytterligare garn, tvärs över gallertrådarnas riktning. För att göra stoppningen riktigt hållbar syr man en rad förstygn längs hålets kanter, i maskornas riktning, innan gallret spänns upp. Också trådarna spänns sen i den riktningen. Spänn dem parallellt och ganska tätt.

Titta på illustrationen så ser du hur gallret skapas. Den svarta tråden visar galler och förstygn, den brandgula hur stoppgarnet vävs fram och tillbaka över gallertrådarna.

Ju tätare man väver, desto bättre blir lagningen. Väv genom att helt enkelt sticka nålen upp och ner över varannan tråd, vanlig så kallad tuskaftsväv. Sy ett litet eller ett par stygn i sockkanten när du kommit över till andra sidan av hålet. Placera gärna stygnen så att de inte hamnar på pricken bredvid varandra, för att undvika att stoppen får för hårda kanter. Vänd sen och väv tillbaka. Då väver du med nålen över de trådar som du förra varvet vävde under, och så vidare, varannan upp, varannan ner. Väv fram och tillbaka tills hålet är fyllt. Fäst trådarna. Klart.

Här hittar du fler gör det själv-projekt!

Hemslöjd åsikt

Gör det själv

Lappa och laga med Hemslöjd

Vill du få gratis nyheter och inspiration från Hemslöjd?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!