Gör det själv

Ett stygn i rättan tid

Liva upp en gammal tröja, vante eller mössa med broderi! Legendariska stickningskonstnären Britt-Marie Christoffersson visar hur du gör.

Text Britt-Marie Christoffersson
Foto Thomas Harrysson
6 december 2017

Britt-Marie Christoffersson har ägnat ett helt konstnärsliv åt att utforska, förfina och utveckla handstickningen som teknik. De senaste åren har hon koncentrerat sig på att brodera på stickat. Broderierna har ställts ut flera gånger och i februari 2018 kom boken om dem ut på Hemslöjdens förlag.

Hej!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration!
Gå till Mina sidor för att få mer information

Vill du läsa hela artikeln?

Prenumerera! Då får du tillgång till alla våra artiklar på hemslojd.se. Väljer du pappersprenumeration startar den med nästa nummer som har tema STICKNING. All digital läsning ingår!

Köp prenumeration här
Redan prenumerant?

Problem att logga in? Läs mer här.

Brodera på stickat

Bilderna och beskrivningen är hämtade ur Britt-Marie Christofferssons bok som kom ut i februari 2018 på Hemslöjdens förlag.

När du broderar på stickade kläder kan du fördela stygnen som ett mönster över hela plagget eller låta en eller flera strategiskt placerade detaljer fungera som utsmyckning och förstärkning. Har du fått ett hål kan broderiet täcka över lagningen.

Du behöver

  • Ett stickat plagg med eller utan hål eller fläckar att täcka över
  • Garn i de färger du vill använda
  • Garnnål

Gör så här

Om du har ett hål på ditt plagg måste du först laga det. Lagningen kommer att döljas under ditt broderi så du behöver inte bekymra dig om hur den ser ut. Snörp ihop, sy några stygn kors och tvärs – det är inte så noga. Nu kan du sätta igång att brodera.

Fäst tråden genom att sy några efterstygn fram och tillbaka i stickningen som kommer att täckas av broderiet. Börja där du vill ha broderiets mitt och sy ett kryss av fyra långa stygn.

Stick upp nålen i mitten. Sy runt en av trådarna i krysset, gå under nästa tråd, sy runt den, gå under nästa. Fortsätt på detta sätt runtom. Nålen ska inte gå igenom själva stickningen, utan bara runt kryssets trådar. Sy i cirkel tills utrymmet mellan trådarna fylls.

Om du vill variera dig kan du börja med fler stygn så att formen du utgår ifrån blir mer som en stjärna än ett kryss. Du kan också byta färger och brodera ytterligare dekorationer ovanpå rundeln när du är klar.

Här hittar du fler gör det själv-projekt!

6 december 2017

Hemslöjd åsikt

Gör det själv

Lappa och laga med Hemslöjd

Vill du få gratis nyheter och inspiration från Hemslöjd?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!
Något blev fel. Försök en gång till.
Välkommen till Hemslöjds nyhetsbrev! Vi har skickat en bekräftelselänk till din epostadress. Glöm inte att klicka på den för att bekräfta din anmälan och få nyheter från oss.