Gör det själv

Tid för sashiko

Varför nödvändigtvis lappa så osynligt som möjligt? Här förespråkar vi en lagningsteknik som syns. I all sin prakt. Vi har valt att laga jeans. Men du kan så klart laga vilka textilier du vill med sashiko – allt från kläder till disktrasor.

Text Sara Thorn
Foto Ylva Sundgren
2 oktober 2013

Sashiko är en lika urgammal som genialiskt enkel broderiteknik. I Japan har den använts för att laga kläder i många hundra år. Rader med för- eller efterstygn förstärker tyget. Kärt barn har många namn. I trakterna kring Indien kallas en snarlik teknik för Kantha.

Hej!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration!
Gå till Mina sidor för att få mer information

Vill du läsa hela artikeln?

Prenumerera! Då får du tillgång till alla våra artiklar på hemslojd.se. Väljer du pappersprenumeration ingår digital läsning!

Köp prenumeration här
Redan prenumerant?

Problem att logga in? Läs mer här.

Du behöver

  • Fint tyg att ha på utsidan
  • Mindre fint tyg att ha på insidan, till exempel en bit linnetyg eller lakansväv
  • Synål
  • Sytråd att tråckla med
  • Lingarn eller bomullsgarn
  • Sax
  • (Bivax att vaxa lingarnet med)
  • (Fingerborg eller fingertutor av skinn)

Så här gör du

  1. Försäkra dig om att både tyger och jeans är tvättade någon gång, så att de inte krymper vid en framtida tvätt. Stryk gärna alltihop. Välj en fin tygbit som ska sitta på utsidan av byxan och klipp till den i en storlek som gott och väl täcker hålet i jeansen.
  2. Placera lappen jämnt över hålet på byxans utsida. Tråckla fast den med sytråd längs kanterna. Klipp en större bit av ett mindre fint tyg, tänkt för insidan av byxorna. Vänd jeansen ut och in och sätt tygbiten över tråckelstygnen. Fäst också den med tråckelstygn.
  3. Trä nålen med lin- eller bomullsgarn. Här har vi återanvänt äfsingar, alltså den varp som blir över efter att man har vävt. Om du använder lingarn kan du om du vill dra det några gånger över en klump bivax; då nöts det inte lika lätt när du ska dra det genom tygerna. Fäst tråden i mitten av insidestygets ena kortsida genom att sy några stygn fram och tillbaka; en knut blir inte så skön mot benet och nöts lätt av. Stick in nålen precis utanför insidestyget, på mitten av kortsidan, vänd jeansen rätt igen och dra igenom nål och tråd.
  4. Börja sy! Det är lätt med förstygn, bara upp och ner med nålen genom tyget. Sy genom alla tyglager. Effektivast är att sticka nålen upp och ner, upp och ner några gånger innan du drar den genom tygerna. Gör gärna jämna och ganska korta stygn. Sträck ut tygerna varje gång nål och tråd dras igenom, så att de inte drar ihop sig. Eftersom jeanstyg är ganska tjockt – särskilt tillsammans med ytterligare två lager tyg – kan det vara skönt att skydda fingertopparna med fingerborg eller ett par fingertutor av skinn. Alternativt kan du ta ett par gamla arbetshandskar, klippa av fingrarna på dem och använda som fingertutor. Kanske en för långfingret och en för tummen.
  5. Sy från rätsidan men börja alltså i nivå med insidestygets kortsida. Placera första stygnet i mitten av kortsidan och sy rakt fram till motstående kortsida. Stick upp nålen bredvid det sista stygnet och sy en ny rad med förstygn, parallellt med den första raden. När en tråd börjar ta slut fäster du den på insidan, detsamma gäller när du tar en ny tråd. Fortsätt sy stygnrad för stygnrad tills du nått kanten på den ena långsidan av insidestyget och förstygnen alltså täcker ena halvan av både rätsidans tyglapp och insidans. Börja sen om bredvid mittenraden igen och sy rad för rad åt motsatt håll, tills du täckt också andra halvan av tyglapparna, hela vägen fram till insideslappens långsida. Fäst tråden och ta bort tråckelstygnen. Klart!

 

 

Hemslöjd åsikt

Gör det själv

För dig som älskar att sticka

Vill du få gratis nyheter och inspiration från Hemslöjd?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!