Du behöver:
Härlig himmeli
I väntan på spirande vår kan torrt fjolårsgräs sätta sprätt på liv och skapande. Kerstin Neumüller har byggt en takkrona av gräs – inspirerad av den halmslöjd från vårt grannland i öster som kallas himmeli. Här berättar hon hur hon gjorde!
Hej!
Vill du läsa hela artikeln?
Köp prenumeration här
- Sax
- Stoppnål
- Sytråd
- Gräs (sugrör, råghalm eller andra tunna, lätta rör fungerar också)
- Flytande lim
Principen som den här fjäderlätta takkronan bygger på är en enda grundform som görs i olika storlekar. Delarna sätts sedan samman till en större helhet. Ordet »himmeli« kommer från Finland där takkronorna traditionellt sett har gjorts av råghalm. Min version består av stadigt fjolårsgräs.
Gör så här:
Börja med att samla grässtrån. Titta efter de längsta stråna bland fjolårsgräset och klipp av dem så långt ner du kommer åt. Strået ska vara ihåligt och så pass brett att du utan problem kan få in en stoppnål i håligheten. Kapa av det där det smalnat av så mycket att stoppnålen inte längre kommer igenom.
Lägg grässtråna i blöt om de är torra, en kvart i varmvatten blir bra. Torra strån spricker lätt när man klipper av dem, men de blir mer lätthanterliga i fuktigt tillstånd.
Rensa stråna från löst sittande blad. Klipp bort alla gräsets leder (noder), alltså de lite tjockare punkterna på gräset, där det inte är ihåligt. Efteråt har du en knippa strån som är redo att bli en himmeli!
Den här kronan bygger på en enda grundform som jag gjort i olika stora varianter. Varje grundform består av sexton längre bitar och åtta korta. En bra riktlinje är att göra de korta två tredjedelar så långa som de längre.
För att få alla strån i rätt längd klipper jag »mått-strån« som jag mäter efter när jag klipper de andra .
Trä nålen med en armslängd sytråd och trä upp fyra långa strån på tråden. Knyt ihop trådens ändar så att de fyra stråna bildar en romb. Om nålen inte glider igenom smidigt kan du skaka lite på strået, upp och ner som en ketchupflaska, så brukar den gå igenom. Trä nu på två långa strån och fäst tråden vid rombens botten med en enkelknut . Fortsätt så tills din grundform har åtta armar.
När tråden börjar ta slut skarvar du den på följande sätt: Ta av tråden från nålen, mät ut en ny trådlängd och knyt ihop den gamla tråden med den nya. Trä på nålen igen och bygg vidare! Knuten på tråden kommer att gömmas inuti ett strå.
Nu ska du trä nålen genom ett av stråna så att den kommer ut i glipan mellan två strån, mitt på »armen«. Därpå är det dags att använda de korta stråna! Trä ett kort strå på nålen och fäst det på mitten av nästa arm (bild 4). Fortsätt tills du har använt alla korta strån och avsluta med en dubbelknut när du har fäst det sista strået. Nu har du en färdig grundform!
Min himmeli består av fyra stora grundformer som hänger efter varandra, och på den största är åtta små former fästa i hörnen.
För att fästa ihop två former knyter du helt enkelt ihop dem med sytråd, gör en knut och klipper av ändarna. Spara några millimeter av änden dock! Den gömmer jag genom att stryka lite lim på stoppnålen och sedan med nålen peta in trådänden i ett grässtrå. Då limmas den fast där inne och döljs.
Till sist dekorerade jag min takkrona med garnbollar.
I framtiden vill jag prova eterneller eller kanske de vackra japanska 5 yen-mynten, som har hål i mitten, och räknas som särskilt lyckobringande.
Lycka till!