Att färga med växter är som att brygga en kopp te. Växtdelar läggs i varmt vatten och avsöndrar färg- och smakämnen, sedan kan man (om växten inte är giftig) välja om man vill dricka vätskan eller färga med den.
Björkens färg
Dags för en knallgul ylletröja? Färga ditt garn med björklöv!
Hej!
Vill du läsa hela artikeln?
Köp prenumeration här
De flesta växter går att använda på det här sättet, men alla ger inte färg som tål sol och tvätt så bra. Björklöv är en klassiker. De ger en knallgul färg som är ganska härdig. Att plocka löv ingår dock inte i allemansrätten, så fråga markägaren om lov innan du börjar fylla korgen.
Färgningsteknik
Några saker är viktiga att tänka på när man färgar:
Garnet måste kunna röra sig fritt i grytan. Om det ligger tätt hoppackat kommer färgen dra på ojämnt och resultatet bli flammigt.
Rör om ofta under färgningens gång, så kommer färgen åt överallt.
Rör försiktigt och lugnt, annars riskerar garnet att tova ihop sig.
Om du stoppar ett helt garnnystan i grytan kommer bara det yttersta lagret garn få färg. För att färgen ska komma åt överallt bör garnet därför vara upplindat i en härva. Om du inte har ett särskilt härvträ eller en härvel, kan du linda garnet runt en rakryggad stol för att få till en bra härva.
Knyt ihop garnets ändar så att de inte trasslar upp sig och gör dessutom några fler omknytningar genom att ta några trådsnuttar i en starkt avvikande färg och knyta dem i lösa öglor runt härvan. Jag tycker att fyra omknytningar brukar räcka men man kan göra fler om man känner sig osäker eller har ett garn som gärna vill trassla sig!
När man färgar ullgarn är det viktigt att inte chocka det med vattentemperaturen, också det kan göra att garnet börjar tova ihop sig.
Om jag ska färga i en gryta med varmt vatten gör jag därför ofta en flerstegsraket; jag blöter garnet med ljummet vatten, byter till lite varmare, och sedan ännu lite varmare för att sedan använda riktigt varmt vatten. Då får till sist garnet ungefär samma temperatur som färgbadet och då kan det stoppas ner!
Betning
De flesta växtfärger blir starkare och klarare om man förbehandlar garnet genom att beta det. Det naturligt förekommande mineralsaltet alun är ett av de vanligaste betmedlen till proteinfibrer, alltså ull och silke.
Lägg garnet i en gryta som du fyller med ljummet vatten. Värm upp vattnet tills det sjuder men inte kokar, och mät upp 15 gram alun per hekto garn som ska färgas i en kopp. Häll lite varmt vatten i koppen för att lösa upp alunet och häll sedan lösningen i grytan med garnet, som hålls sjudande runt 90 grader i en timmes tid. Efter detta kan garnet sköljas och torkas eller färgas direkt.
Färgning
Koka upp björklöv i så mycket vatten att det täcker bladen. Ett kilo färskt löv per kilo garn är en bra riktlinje för mängd, men jag brukar gå på »ju mer desto bättre« eftersom jag tycker om starka färger. Låt bladen koka i minst en timme, gärna tre, innan du silar bort bladen ur färgbadet och sänker ner garnet som får ligga och sjuda i minst en timme. Jag tycker ofta att det är bra att låta garnet svalna i grytan tillsammans med färgbadet över natten.
När garnet tas upp ur grytan behöver det sköljas ordentligt. Fyll en hink med vatten som är anpassat efter garnets temperatur, låt det ligga några minuter, rör om försiktigt och byt sedan vatten. Upprepa tills vattnet inte blir gult längre! En skvätt ättika i ett av sköljbaden är bra för garnet, som blir lite glansigare och jag tycker att det hjälper till att fixera färgen.
När garnet är sköljt och klart kan du hänga upp det på tork, gärna på ett varmt ställe
Björkens gröna löv ger höstens gula toner. Tänk på att garnet bör ha lite utrymme i grytan och inte ligga alltför packat.