Från spån till garn

Textilkonstnären Fadhel Mourali har i år tilldelats ett av Hemslöjdens stipendium på 10 000 kroonr för sitt sätt att kombinera traditionellt hantverk med experimentella studier.

20 december 2021

Fadhel Mourali är en av tre som får stipendium från Bo Hammarskjölds fond i år. Han har nyligen tagit examen i textildesign vid Central Saint Martins i London. Han har tagit fram ett material han kallar för Hedaredsfilament. Hans gammelmorfar Lennart Persson var känd som »den siste korgmakaren i Risa«, ett litet samhälle i Hedared utanför Borås.

– Projektet handlar om identitet och tillhörighet. Jag ville förstå Lennarts relation till hans slöjd, och min egen, som handvävare.

Fadhel tog rygg på Curt Bengtsson som är den sista som jobbar med Hedaredskorgar idag.

– Det var helt fantastiskt. Han förkroppsligar det kulturella arvet genom sina hantverkskunskaper och sitt sätt att kunna läsa av träden.

En av Fadhels utgångspunkter var att skapa ett möte mellan konstgjort och handgjort. Han landade i att tillverka ett garn baserat delvis på trä från Hedared och delvis på biologiskt nedbrytbar plast. I korgtillverkningen använder man vinterveden från rakfibrig, senvuxen tall. Fadhel samlade upp det borthyvlade spillet: den ljusa sommarveden och den mörka barken. Genom att kombinera dem kan han få tråd i flera färger.

Det färdiga garnet är sprött. Att väva med det var en utmaning. Fadhel Mourali vävde ett porträtt av sin gammelmorfar i jacquardteknik. Han fick lägga in inslagstrådarna en och en.

– Den väven rymmer så mycket känslor. Jag har privilegiet att kunna använda slöjden för att kommunicera bortom kultur eller språk. För Lennart var slöjden en stor källa till skam. Han slöjdade av nöd, för att överleva. Väven är en hyllning till honom.

13 stipendier till ett värde av totalt 136 000 kronor delades ut på Handmade Issues i år.

Hemslöjd åsikt

Gör det själv

Lappa och laga med Hemslöjd

Vill du få gratis nyheter och inspiration från Hemslöjd?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!