Gör det själv

Sockersött!

Vill du pynta granen på gammalt vis? Så här gör du hängen av kristyr!

Text Karin Edlund
Foto Karin Edlund
27 november 2023

Det här receptet ger ca 20 stycken hängen av kristyr att pynta granen med, och de håller i åratal så länge de skyddas från fukt.

Hej!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration!
Gå till Mina sidor för att få mer information

Vill du läsa hela artikeln?

Prenumerera! Då får du tillgång till alla våra artiklar på hemslojd.se. Väljer du pappersprenumeration ingår digital läsning!

Köp prenumeration här
Redan prenumerant?

Problem att logga in? Läs mer här.

Du behöver

1 äggvita
3 – 4 dl florsocker
½ tsk ättika (12%)
Bokmärken eller andra bilder (exempelvis från tidningar och vykort)
Spritspåse med stjärnformat munstycke, en s.k. tyll
Bakplåtspapper
Snöre
Blyertspenna
Sax
Tejp

Gör så här

1. Separera äggvitan från gulan och lägg den i en skål. Tillsätt ättikan och rör runt. Sikta i florsockret lite i taget (exakt hur mycket som går åt beror på hur stor äggvitan är). Rör tills kristyrsmeten blir fast, slät och glansig och bildar riktigt spetsiga toppar som inte sjunker ihop. Häll smeten i en spritspåse och försök att undvika luftbubblor.

2. Klipp rent kanterna på bokmärkena, eller klipp ut andra bilder som du vill använda. Det är bra om bokmärket har en sammanhållen form som är hyfsat symmetrisk, utan smådelar som sticker ut. Tänk på att stora kristyrer blir tunga
och lite svåra att hänga i granen, så en diameter på 3 – 5 cm är lagom. Klipp till snören för upphängning i önskad längd och knyt ihop ändarna. Lägg bakplåtspapper på en plåt eller bricka och tejpa fast det så att det inte glider runt.

3. Lägg bokmärket på bakplåtspappret och markera konturen med några blyertsprickar om du vill ha lite stöd när du spritsar. Blyertsen kommer att fastna i kristyren men går att skrapa bort när den torkat. När du fått in snitsen kan du ögonmåtta och spritsa på frihand!

4. Börja med att sätta en dutt kristyr lite ovanför mitten och tryck fast snöret.

5. Det finns många olika sätt att spritsa kristyren, men så här brukar jag göra. Håll spritspåsen helt lodrätt och spritsa utifrån och in mot mitten i en stjärnform. Sikta på att börja spritsa ca ½ – 1 cm utanför blyertsmarkeringen. Börja spritsa i toppen så att snöret hamnar på var sida om första strängen. Spritsa sedan omväxlande strängar på var sida, hela vägen runt, och avsluta med mitten nedtill. Ha en bit fuktat papper till hands och torka av tyllen med jämna mellanrum. Tryck fast bokmärket och pressa försiktigt på hela ytan så att pappret har kontakt med kristyren. Tips! Om du inte blir nöjd med formen (eller råkar ut för en luftbubbleexplosion) kan du skopa upp kristyren, hälla tillbaka den i spritspåsen och göra om, så länge den inte hunnit torka.

6.Låt nu kristyrerna torka över natten, sedan kan du försiktigt lossa dem från pappret och vända på dem. Låt dem torka ytterligare ett dygn tills de är helt torra och hårda.

27 november 2023

Hemslöjd åsikt

Gör det själv

Lappa och laga med Hemslöjd

Vill du få gratis nyheter och inspiration från Hemslöjd?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!