Ledare

Den som väntar på nåt gott

Text Malin Vessby
Foto Thron Ullberg
5 februari 2024

Ett nytt slöjd-år har börjat och det finns mycket att se fram emot. Själv väntar jag otåligt på den vetenskapliga studie om slöjd och folkhälsa som borde trilla in i år. Den utgår från ca 7000 svenska slöjdares enkätsvar, som kommer att korsköras mot befintlig folkhälsoforskning. Det som ska undersökas är om det finns hälsomässiga skillnader mellan de som handarbetar och de som inte gör det. Hur spännande är inte det?

Och så hoppas jag att 2024 är året då den bildningsdebatt som puttrar i samhället, också börjar intressera sig för den praktiska kunskapen. »Startpunkten måste vara insikten att kunskap kommer i många olika former«, som Handelshögskolans rektor Lars Strannegård uttryckte det i en debattartikel i DN i höstas, när han argumenterade för skolslöjdens betydelse. Längre fram i år planerar vi faktiskt ett helt temanummer om just slöjd och bildning.

För Hemslöjds del ser jag också fram emot de där reportagen som kommer att ge nya perspektiv på slöjden, som får oss att se sådant som vi inte redan tidigare noterat. Som leder till Åh och Aha! Och som kanske utmanar lite, inte enbart smeker medhårs. Även om också de reportagen är angelägna – så klart! – som klappar mjukt och varligt längs stråna.

Att det finns mycket kvar att säga behöver ingen betvivla. Det räcker att se sig om i Slöjdsverige för att förstå det. När SOM-institutet vid Göteborgs universitet senast hörde sig för, det var 2021, sa sig närmare hälften av svenskarna syssla med hemslöjd någon gång varje år och en tiondel så ofta som minst en gång i veckan. Historierna står och stampar i fållorna.

Skulle man rent av kunna kalla slöjdande för en folksport?

Eller – folkkonst?

Det här numret tillägnar vi just folkkonsten.

Hoppas du kommer gilla det!


Malin Vessby,
chefredaktör

Hemslöjd ges ut av Hemslöjden, den ideella organisation som samlar Sveriges 90 hemslöjdsföreningar.

5 februari 2024

Hemslöjd åsikt

Gör det själv

Lappa och laga med Hemslöjd

Vill du få gratis nyheter och inspiration från Hemslöjd?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!