Gör det själv

Eggskydd i Näver

Ligger kniven lös utan eggskydd i lådan? Det kan du råda bot på. Gör dig ett knivfodral av näver och rot! Slöjd: Frej Lonnfors

Text Karin Edlund
Foto Karin Edlund
3 april 2024

Det här näverskyddet passar bra till platta, skärande verktyg som knivar, stämjärn och knapphålsjärn.

Hej!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration!
Gå till Mina sidor för att få mer information

Vill du läsa hela artikeln?

Prenumerera! Då får du tillgång till alla våra artiklar på hemslojd.se. Väljer du pappersprenumeration ingår digital läsning!

Köp prenumeration här
Redan prenumerant?

Problem att logga in? Läs mer här.

Du behöver

Näver
En rot, kluven på mitten, exempelvis gran- eller björkrot. I brist på rötter kan du ta en tunn näverremsa
Täljkniv
Underlag att skära på
Kastrull med vatten
Kanske en liten »hjälppinne«

1. Lägg en bit kluven rot i blöt i hett vatten tills den blivit mjuk och böjlig. Roten ska helst vara så lång att du slipper skarva. Hur mycket som går åt är lite svårt att beräkna och beror på storleken på skyddet du ska göra och grovleken på roten. I det här exemplet användes ca 1,5 m. Ha kastrullen med vatten framme under hela arbetet så att du kan blöta upp roten med jämna mellanrum eftersom den torkar och stelnar ganska fort.

2. Skär ut en remsa av näver längs med fiberriktningen. Längden ska vara 4 gånger knivbladets längd + lite till för marginal i spetsen. Bredden ska vara ungefär 1,5 gånger knivbladets bredd. Återigen varierar åtgången beroende på näverns grovlek och knivbladets tjocklek. (Bild 2)

3. Doppa näverremsan i hett vatten i några sekunder så går det lätt att vika mot mitten men lämna ett par millimeters mellanrum, annars blir det för trångt i vikningen. Vik sedan alltihopa på mitten så att du får fyra lager näver. (Bild 3)

4. Roten är oftast lite tjockare i ena änden. Den delen kommer att vara i »botten« på eggskyddet, dvs där öppningen är. Tunna ut änden litegrann så att första varvet inte blir för tjockt. Du kan också spetsa den andra änden så blir det lättare att trä roten.

5. Nu är det dags att binda ihop alltsammans. Börja i botten och lägg in roten mellan näverlagren precis intill vikningen. Trä roten ett och ett halvt varv mellan
lagren så att änden går omlott och låses – dra åt ordentligt. (Bild 5)

6. Linda sedan nästa varv utanpå nävern och stick in änden mellan lagren på den
motsatta sidan om mitten. Trädningen kommer att se olika ut i sidorna. Fortsätt linda vartannat varv mellan lagren och vartannat varv utanpå tills du kommer till toppen. Använd hjälppinnen för att pressa ner varje varv så att de ligger tätt. (Bild 6)

7. Lindningen skall avslutas mellan lagren så att änden inte kan krypa ut. Det är
lättast att få in änden om du löser upp det föregående varvet en aning så att du
får rum att trä igenom roten. När du fått igenom den så att du har något att hålla i kan du dra åt båda varven hårt. (Bild 7)

8. Skär av den utstickande roten och du är färdig! (Bild 8)

3 april 2024

Hemslöjd åsikt

Gör det själv

Lappa och laga med Hemslöjd

Vill du få gratis nyheter och inspiration från Hemslöjd?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!