Bara händer

Hemslöjd pratar återbruk med skaparna bakom lagningsstudion Main Nué.

Foto Nanna Hammer Tittanen / Malin Valuskova / Isak Berglund Mattsson-Mårn
4 maj 2023

Maja Freiman och Alva Johansson träffades när de pluggade modedesign på Textilhögskolan i Borås. Båda två har också jobbat med sortering av second hand-kläder.
– Efter examen kände vi att vi absolut inte ville ge oss in i modebranschen så som vi såg den. Att sitta på ett kontor och rita plagg i en dator och bidra till en ohållbar karusell kändes både främmande och skrämmande. Vi drömde om att få vara kreativa med det som redan finns.

På second hand-kedjornas sorteringslager såg de fina material och kläder gå på textilexport eller åka ner i soporna på grund av stora eller små defekter.
– Överflödet av kläder är så stort. Mycket ratas på grund av små fläckar eller hål för att butikerna helt enkelt svämmar över. Hur stora volymerna är kan vara svårt att förstå för någon som inte besökt en sorteringscentral, men efter att ha gjort det blir man väldigt osugen på att producera nya kläder. Och man blir också osugen på att vara en del av dagens konsumtionssamhälle, säger Maja och Alva.

2019 startade de istället design- och reparationsstudion Main Nué. Utifrån secondhand-material som anses för trasigt för att säljas skapar de plagg och bygger nya kollektioner. De erbjuder också personliga lagningar vars mål inte är att återställa plaggen utan att istället tillföra dem något nytt.
– Vi ser att intresset för att laga sina favoritplagg hela tiden ökar, och vi hoppas att ännu fler ska se värdet i att ta hand om, laga eller omforma, plagg de redan äger. Men det kan vara svårt att få kunder att förstå skillnaden på olika lagningar och förklara varför det kostar ungefär lika mycket att lämna in sitt plagg som att köpa ett »nytt« av oss.

Fler texter om att lappa och laga hittar du här!

4 maj 2023

Hemslöjd åsikt

Gör det själv

Lappa och laga med Hemslöjd

Vill du få gratis nyheter och inspiration från Hemslöjd?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!