Du behöver:
Stoppnål
Stoppsvamp eller liknande
Garn att laga med
Sax
Att det är bra att laga trasiga kläder kan vi väl vara överens om. Men det finns många sätt att stoppa sockor. Den här gången lagar Kerstin Neumüller med langettstygn.
Stoppnål
Stoppsvamp eller liknande
Garn att laga med
Sax
Att stoppa är att laga hål i plagg med stygn. När man gör det kan det vara bra att spänna upp arbetet över något eftersom det är lätt att man drar åt tråden för hårt annars. Om man vill kan man använda en »stoppsvamp« som ser ut ungefär som en svamp av trä.
Men det går också bra att använda något annat runt, t.ex en glödlampa. Jag spände min trasiga socka över en termoskork! (Bild 1)
Undersök först om också materialet runt hålet är slitet. Det är det ofta på sockhälar. Det är lika bra att laga allt som håller på att gå sönder på en gång. Jag stoppar helst ullplagg med ullgarn, och bomullsplagg med bomullsgarn. Men det finns lite att se upp med.
Många moderna ullplagg är »superwashbehandlade« för att kunna tvättas i maskin. Se till att laga dem med garn som är behandlat på samma vis, annars riskerar stoppningen att krympa vid tvätt. Om det finns ett tvättråd i plagget som säger att det går att tvätta i maskin är det superwashbehandlat. (Du kan också laga ett sådant plagg med bomullsgarn eftersom det oftast inte krymper vid tvätt.)
Om du väljer broderigarn som består av sex trådar som tvinnats ihop till en enda, kan du reglera tjockleken på garnet genom att dra ur trådar om du vill! Till en tjock socka kanske det blir bra med hela tjockleken på garnet, till en tunn strumpa kanske tre trådar
räcker. (Bild 2)
Den här lagningen bygger på langettstygn som sys i rader över en fyllnadstråd. Lagningen blir tät och stabil. Den lämpar sig väl till trasiga sockhälar.
Jag gör alltid lagningen större än hålet, för att också stärka det som är tunnslitet runtomkring.
Börja med att sy en ring med vanliga upp-och-ner-stygn (förstygn) runt det
valda området, som en markering. Jag sydde en cirkel.
Fyll sedan cirkeln med horisontella rader av langettstygn. Stick upp nålen vid botten av cirkeln (ungefär vid klockan 8) och sy langettstygn runt tråden som markerar cirkelns botten. (Bild 3) När du kommer till motstående kant låter du nålen löpa i ett långt hopp bort mot klockan 8 igen, men nu ska du landa lite högre upp – klockan 8.30. Sy med langettstygn igen från höger till vänster, och låt stygnet gripa både runt den lösa tråden (fyllnadstråden) och föregående langettstygn. Dra åt ganska hårt för att få en tät och jämn yta. (Bild 4 & 5) När du får slut på tråd kan du fästa den genom att dra den igenom
några stygn och klippa av. Fäst den nya tråden på likartat sätt. (Bild 6) När du har fyllt hela ditt markerade område är du klar. Till sist broderade jag små ansikten på mina lagningar, det var liksom svårt att låta bli! (Bild 7)