Blogg / Linn Karlsson

Dealing with the c-word

4 augusti 2020
Dealing with the c-word

Lite om mitt examensarbete. För mig ett uttjatat ämne men något jag trots allt är stolt över. Jag vävde vadderad metervara (när räknas något som metervara egentligen?) som jag ställde ut uppsatt i vävstolen. Varpen är i lin 16/1 från Växbo Lin, oblekt samt blekt som jag färgade laxrosa/orange (en högst rörig och improviserad sista minuten-färgning). I inslaget använde jag samma färgade lin samt ofärgat pälsullgarn från Östergötlands Ullspinneri. 

Erik och Agnes hjälpte mig dra på den 10 meter långa varpen hemma i mitt sovrum.

En liten video på hur jag vadderade tyget. Kan se ut som aggressiv hantering av varpen men faktum är att inte en enda varptråd gick av under hela vävningen.

Vävningen klar, rullat av tygbommen för att ta ner väven.
Installering av tyget i en vävstol i skolan.
Färdig presentation.

Solen faller på tyget från olika håll och ger det helt olika utseenden.

Behöll trådbytena mellan varven. Ganska opraktiskt i produkt, men vackert tycker jag.

Själva tyget kallar jag för Ravioli. Jag har alltid gillat referenser till mat, vet inte varför, och när jag såg den här videon på hur raviolin tillverkas spikades namnet. Vilket hantverk! När jag fick marknadsföra mitt projekt på Konstfacks instagram fick jag en kommentar om att det såg ut som rågrut knäckebröd. Kul.

Idén med ett vadderat tyg var inspirerad av gamla sängtäcken i östgötadräll. Så vackra och smart gjorda, jag ville göra något inspirerat av det men också med koppling till industriell tillverkning av textilier och hantverksindustri. Göra allt i ett, utan själva quiltningsprocessen. Roligt, jobbigt, stressigt var det och tack och lov att det är klart.

 

 

4 augusti 2020
Blogg / Linn Karlsson

Dörrmatta

17 november 2021
Dörrmatta

Det senaste jag gjort till mig själv är en dörrmatta till min nya lilla lägenhet. Schackrutig i bindningen taqueté med bomullstrasor som inslag. Två begagnade underlakan gick åt.

Jag är helt insnöad på att göra taglade fransar på allt så det fick det bli. Eftersom varpen var gles, 3 tr/cm, la jag i varje frans till trådar från efsingar jag hade från en linvarp. Såhär tjocka och fina blev dom då, och ger typ ett tecknat stiliserat uttryck som jag gillar.

 

 

17 november 2021
Blogg / Linn Karlsson

Lite om spinning

14 augusti 2021
Lite om spinning

Jag har spenderat ett par veckor hos min mamma där hon bor på östgötska landsbygden, och frågade en av hennes grannar om jag kunde få lite ull. Det fick jag. Och låna en spinnrock! Jag är helt nybörjare på spinning förutom en dag på Stockholms länsmuseum när jag gick på HV, då fick vi spinna på slända och det var så otroligt svårt. Nu tyckte jag att det var väldigt mycket lättare, vet inte om spinnrock bara är väldigt mycket enklare eller om den här spinnrocken är väldigt bra? Nybörjare som sagt. Älskar att vara nybörjare och lära mig nya saker

Jag kan inte såå mycket om ull men det här är ull från Helsingefår. Brun och osorterad, typ ganska grov kändes den? Jag sorterade inte utan körde bara på. Ska lära mig sortera en annan gång.

Först tvätt i stora hinkar i nån timme. Tog ingen bild men det gör inget för det såg bara äckligt ut. Brunt ogenomskinligt vatten. Sen tork på mammas (oanvända) pallkragar. Det har sagts förut men… Ull är magiskt. Tvättar sig självt i vatten.

Nät över så inget blåser bort.

Sen när det torkat lääänge, typ en dag, så började jag karda. Önskar att jag hade en kardmaskin för det här med att karda med två små kardor för hand, det tar verkligen tid… Och gör ont? Har haft rivmärken lite överallt efter kardning. Men kolla vad vackert! Låånga blanka täckhår.

Sen har jag övat på att spinna och spunnit framför OS

Och spunnit så tunt jag kunnat!

Tvinnat garn med katten i knät. Här tvinnar jag helsingeullen med en lite äcklig vit ull från köttfår som typ inte gick att spinna jämt.

Spunnit utomhus för att få lite bränna.

Såhär blev en enkel spunnen tråd, försökte spinna den så jämt som möjligt. Det är sticksigt och ganska hårt men tänker att det är bra som mattull eller ryagarn. Absolut inget att ha nära kroppen iallafall. Jag tror att jag spann i Z och tvinnade i S i dom flesta garnerna.

Och såhär blev garnerna sen! Fick ihop ett par härvor av tvåtrådiga garner, och har fått sån nyväckt intresse för detta att jag måste åka hem och spinna ännu mer snarast. Och ev skaffa en egen spinnrock och kardmaskin. Tills dess får jag tänka ut nåt projekt att göra av mina stickiga men blanka fina garner. Svårt att fånga på bild, men ullen har verkligen en hög glans i sig. De tvåfärgade garnerna gjorde jag med en grå ull av oklar härkomst som fanns i ett förråd. Tycker det är fint att ojämnheter i spinningen blir tydligare om man har två färger. Next level känsla att tillverka material!

14 augusti 2021
Blogg / Linn Karlsson

Nytt rum för vävstolen

22 juni 2021
Nytt rum för vävstolen

Hej och välkomna till min nya arbetsplats! Ett ljust och ljuvligt svalt källarhörn.

Alltid imponerad av mig själv när jag lyckats montera upp vävstolen själv. Det går, om man inte har så brådis.

Här kan jag sitta och göra fina fransar och titta på tv.

Eller äta en knäckemacka och planera nåt.

Det kan vara stökigt men bara man städar lite innan man går hem så går det bra.

Och en somrig färgkombo. Glad sommar!

22 juni 2021

Gör det själv

Hemslöjd åsikt

Lappa och laga med Hemslöjd

Följ @hemslojd på Instagram