Blogg / Linn Karlsson

Dealing with the c-word

4 augusti 2020
Dealing with the c-word

Lite om mitt examensarbete. För mig ett uttjatat ämne men något jag trots allt är stolt över. Jag vävde vadderad metervara (när räknas något som metervara egentligen?) som jag ställde ut uppsatt i vävstolen. Varpen är i lin 16/1 från Växbo Lin, oblekt samt blekt som jag färgade laxrosa/orange (en högst rörig och improviserad sista minuten-färgning). I inslaget använde jag samma färgade lin samt ofärgat pälsullgarn från Östergötlands Ullspinneri. 

Erik och Agnes hjälpte mig dra på den 10 meter långa varpen hemma i mitt sovrum.

En liten video på hur jag vadderade tyget. Kan se ut som aggressiv hantering av varpen men faktum är att inte en enda varptråd gick av under hela vävningen.

Vävningen klar, rullat av tygbommen för att ta ner väven.
Installering av tyget i en vävstol i skolan.
Färdig presentation.

Solen faller på tyget från olika håll och ger det helt olika utseenden.

Behöll trådbytena mellan varven. Ganska opraktiskt i produkt, men vackert tycker jag.

Själva tyget kallar jag för Ravioli. Jag har alltid gillat referenser till mat, vet inte varför, och när jag såg den här videon på hur raviolin tillverkas spikades namnet. Vilket hantverk! När jag fick marknadsföra mitt projekt på Konstfacks instagram fick jag en kommentar om att det såg ut som rågrut knäckebröd. Kul.

Idén med ett vadderat tyg var inspirerad av gamla sängtäcken i östgötadräll. Så vackra och smart gjorda, jag ville göra något inspirerat av det men också med koppling till industriell tillverkning av textilier och hantverksindustri. Göra allt i ett, utan själva quiltningsprocessen. Roligt, jobbigt, stressigt var det och tack och lov att det är klart.

 

 

4 augusti 2020
Blogg / Linn Karlsson

skarvat

7 februari 2022
skarvat

I april förra året var jag ju och tittade på Boro – nödens konst  och utlovade i inlägget om den utställningen en kommande bildkavalkad på skarvade handvävda textilier. Här kommer den! Med skarvat menar jag handvävt som sytts ihop på mitten – för att man inte haft en tillräckligt bred vävstol för den vävbredd som önskas. Jag är ju mycket intresserad av nödens estetik och den är särskilt uppenbar i något handvävt mönstrat som inte riktigt passas ihop perfekt, men nästan. Det är så mänskligt, pynt och praktiskt.

De smala intressenas textilblogg.

Bilderna är som vanligt länkar till där dom kommer ifrån.

Trasväv från Hälsingland. Smidigt med schackrutigt mönster, inte så knixigt.

Täcke från Östergötland. Munkabälte.

Ett till täcke från Östergötland (det blir många täcken).

Täcket ovan som också har den här genialiska lagningen som jag postat nån gång förut. Love!!

Täcke, från Östergötland.

Täcke i rosengång från Hälsingland. Bredden på den här är bara 125 cm – alltså har man vävt typ 63 cm brett, det är verkligen en liten vävstol. Vänstra sidan är bra mycket mer sliten, kanske har den legat nedåt om det använts som sängtäcke?

Täcke i munkabälte.

Bordtäcke i rosengång. Känns som att man försökte göra två mycket lika delar tills det mörka garnet tog slut och då kunde man lika gärna freestylea lite.

Den här! Den minns jag så väl från när jag gick på HV och skulle hålla ett föredrag om ryor. Den är från Uppland och daterad till 1773 (!!).

Smålandsväv.

Väldigt prydligt ihoppassat!

En skarv som inte är helt tydlig, men den finns där! Prydnadsrya från Uppland. Snyggt med den blåa sicksacklinjen med svart kontur.

Här är nåt som inte ens ska passa ihop i mönster. Bäddtäcke från Dalarna.

 

Rya från tidigt 1800-tal

Hästtäcke. Gulligt.

Otroligt väl osynliggjord söm.

Men här på baksidan ser man ändå att den finns. Så fint.

Okej det här är absolut sista. Knappt synlig skarv här heller – men så otroligt nice mönstring. Emo-cute rosa (egentligen rött som bleknat) och svarta kors. Rock n roll rya.

 

 

7 februari 2022
Blogg / Linn Karlsson

Spinning linny

23 januari 2022
Spinning linny

Mitt liv har blivit blessed med en helt intakt spinnrock som jag hittade på Myrorna Södra Förstadsgatan för 49 kr. 49 kr?! Sa jag. Ja snälla bara ta den, sa killen i kassan.

Den är i ett ljust trä med (tror jag) handsmidda detaljer och går som tåget. Jag har tidigare bara spunnit på spinnrockar av modernare snitt (Louët S 10 och Ashford traveller) och det tog ett tag innan jag vande mig vid det här gigantiska hjulet. Den är snabb och svår att trampa långsamt. Fattade efter lite googlande att det här är en linrock, en linrock har nyss nämnda stort hjul som driver på snabbt och små krokar på spinnvingen med täta avstånd.

Jag har bara en spole och jag trodde först att det skulle vara ett problem, men det funkar såklart hur bra som helst. Jag är ganska dålig på att ta pauser och tänka på ergonomi så att tvingas göra ett annat moment (nysta) efter varje fylld spole är nog inte helt dumt. Det jag spunnit nu är finull från lamm och det blir ungefär 50 grams nystan om jag fyller spolen.

Sen ska det tvinnas ihop också.

 

 

 

Här har jag spunnit en lite tjockare tråd för att tvinna ihop med ett 16/1 lingarn.

Så fint faktiskt! Tycker det känns fräscht och cute.

Och en bild jag tog idag när jag spunnit, tvinnat och tvättat allt och det är färdigt för leverans. Nu tror jag att nästa spinnprojekt blir att fortsätta spinna det grova mattgarnet av helsingeull som jag började med i somras och spåna på vad det ska bli.

23 januari 2022
Blogg / Linn Karlsson

Dörrmatta

17 november 2021
Dörrmatta

Det senaste jag gjort till mig själv är en dörrmatta till min nya lilla lägenhet. Schackrutig i bindningen taqueté med bomullstrasor som inslag. Två begagnade underlakan gick åt.

Jag är helt insnöad på att göra taglade fransar på allt så det fick det bli. Eftersom varpen var gles, 3 tr/cm, la jag i varje frans till trådar från efsingar jag hade från en linvarp. Såhär tjocka och fina blev dom då, och ger typ ett tecknat stiliserat uttryck som jag gillar.

 

 

17 november 2021

Hemslöjd åsikt

Gör det själv

Lappa och laga med Hemslöjd

Vill du få gratis nyheter och inspiration från Hemslöjd?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!