Gör det själv

Tälj en bandgrind – väv ett band

Kerstin Neumüller är textilhantverkare och har nyligen fallit för att tälja bandgrindar. Såhär gör hon en egen med yxa, täljkniv och borr.

Text Kerstin Neumüller
Foto Ellinor Hall
19 augusti 2020

Tälj en bandgrind

Du behöver:

Hej!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration!
Gå till Mina sidor för att få mer information

Vill du läsa hela artikeln?

Prenumerera! Då får du tillgång till alla våra artiklar på hemslojd.se. Väljer du pappersprenumeration startar den med nästa nummer som har tema STICKNING. All digital läsning ingår!

Köp prenumeration här
Redan prenumerant?

Problem att logga in? Läs mer här.
  • Täljkniv med vass egg och smal spets
  • Borr, 2 mm
  • Trä, torrt eller färskt
  • Yxa, om du ska klyva fram ditt ämne

Gör så här:

1. En bandgrind är ett av de allra enklaste redskap man kan använda för att väva. Börja tillverkningen med en tunn träplatta – jag klöv fram min med yxa ur en enbuske som fallit i en storm, men i avsaknad av enbuske eller yxa kan du köpa slöjdämnen på till exempel Slöjddetaljer. Jag utgår från en platt träbit som är ungefär 2–3 mm tjock.

2. Innan du börjar är det bra att tänka på att träet har en fiberriktning som oftast visar sig som en randighet i ytan. Det är mycket lättare att tälja med riktningen än mot den. Se därför till att du låter bandgrindens skåror löpa i träets fiberriktning.

3. Rita upp bandgrindens form med en blyertspenna och tälj fram konturerna. Sedan kan du markera var du vill ha hålen. Jag använder en tvåmillimetersborr och gör fem millimeters mellanrum mellan hålen, men ta till lite mer om du känner dig osäker. Rita också upp var skårorna ska gå, med markering vid början och slut.

4. Borra upp hålen och gör dessutom ett hål vid början och slutet av skårorna.

Dekorera din bandgrind efter tycke och smak!

5. Skär upp skårorna genom att lägga ett helt rakt snitt längs med blyertsmarkeringen, följt av två lite snedare snitt så att du får loss två tunna flisor och ett v-format dike öppnar sig mellan hålen. Sedan gör du likadant fast från baksidan. Mät noga så att det snittet hamnar exakt mittemot det motstående. Efter lite karvande i detta dike öppnar sig så småningom en smal springa där du kan få in knivspetsen, och kommer åt att skala bort tunna flisor från skårans insida tills du är nöjd. Det är pilligt och det finns en risk för att träet spricker om du pressar in kniven för hårt, så var försiktig.

6. När alla skåror är upptäljda och du är nöjd med deras form kan du skära rent bandgrindens kanter. För att bli av med fnaset vid borrhålen brukar jag tälja bort lite av träets yta runtomkring, så följer fnaset med. Dekorera bandgrinden efter tycke och smak!

 

Väv ett band

Du behöver:

  • Bandgrind
  • Vävgarn
  • Inslagsgarn
  • Garnsticka till inslaget (en glasspinne eller något annat avlångt och platt)
  • Två korta band eller snörstumpar

Gör så här:

1. Tvåtrådigt garn är att föredra när du väver band. Jag har använt cottolin 16/2. Vilket mönster det blir beror på trådarnas, alltså varpens, ordning i bandgrinden. Och här finns många möjligheter! Inslaget, det garn som ska föras in i varpen, lindar jag upp på garnstickan.

2. Linda varptrådarna runt en stolsrygg och trä dem samtidigt genom bandgrinden, varannan tråd genom en springa och varannan genom ett av de små hålen. Klipp loss varpen och slå en knut i den bortre änden. Fäst den med ett snöre vid något stabilt, till exempel ett bordsben.

3. Sträck ut helheten, red ut trådarna med fingrarna och se till att alla trådar är relativt jämnt spända. Slå en knut på varpen i änden närmast dig och fäst den vid midjan med ett snöre, till exempel genom att knyta fast den i skärpet eller byxhällan.

4. Dags att väva! När du lyfter upp bandgrinden kommer de trådar som sitter i hålen att följa med upp så att ett skäl bildas, det är som en gång eller öppning mellan varptrådarna där garnstickan ska föras in. Peta garnstickan genom skälet, hela vägen ut på andra sidan. Tryck sedan ner bandgrinden, då bildas ett nytt skäl där du för garnstickan tillbaka igen. Nu har du fäst inslaget och kan börja ta i ordentligt. Du väver fortsättningsvis på samma sätt, upp och ner med bandgrinden. Håll varpen ordentligt sträckt och packa inslagstråden hårt mellan varje inslag med stickan, så blir bandet tätt vävt.

5. Jag brukar avsluta mina band genom att sy några stygn genom ändarna med inslagsgarnet, och sedan linda det hårt runt änden så att varpen bildar en liten tofs i slutet.

Lycka till!

Här hittar du fler gör det själv-projekt!

Hemslöjd åsikt

Gör det själv

Lappa och laga med Hemslöjd

Vill du få gratis nyheter och inspiration från Hemslöjd?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!