Gör det själv

Rädda koftan med maskstygn

Din lagningshög är en global angelägenhet. Vi köper allt mer kläder men använder dem allt mindre. Genom att fördubbla livslängden på ett plagg kan dess klimatpåverkan nästan halveras.

Text Kerstin Neumüller
Foto Ellinor Hall
8 oktober 2021

Maskstygn stärker stickat

När min favoritkofta började bli tunnsliten på armbågarna och dessutom hade fått fula fläckar bestämde jag mig för att slå två flugor i en smäll – förstärka armbågarna och dessutom täcka över fläcken med ett broderi som ser ut som en del av stickningen!
Tekniken går ut på att man syr stygn som ser ut som maskor ovanpå de befintliga maskorna i ett stickat plagg. För att undvika att lagningen blir för tjock använder jag garn som är ungefär hälften så tjockt som det garn plagget är stickat av, och jag väljer helst ett tvåtrådigt garn eftersom garn som består av bara en tråd har en tendens att slitas av under arbetets gång.

Hej!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration!
Gå till Mina sidor för att få mer information

Vill du läsa hela artikeln?

Endast betalande prenumeranter kan läsa allt på Hemslöjd.se
Läs mer om hur detta fungerar här.
Logga in, skapa konto eller köp din prenumeration nedan...
Redan prenumerant?Köp prenumeration

Du behöver

  • Garn att laga med, tunnare än plaggets garn
  • Nål med stort öga

Om man inte vill att lagningen ska synas så mycket kan man välja ett garn i samma färg som plagget. Jag valde istället att brodera ett nejlikemönster som jag plockat från en Fair Isle-tröja. Jag ritade upp motivet för att ha en tydlig skiss att utgå ifrån.

Eftersom min nejlika har en tydlig mittpunkt markerade jag var jag ville ha mittpunkten på koftan genom att knyta en bit blått garn runt just den maskan. Sedan fäste jag tråden genom att sy genom några maskor på ärmens insida och sticka upp nålen i den första maskan jag vill »fylla i«.

Följ maskans bana i en båge uppåt, under den ovanvarande maskan och sedan ner igen så att du kan sticka ner nålen på samma plats där den kom upp.

Stick sedan upp nålen i maskan bredvid. Dra åt precis så mycket att broderigarnet lägger sig ovanpå plaggets maska, men inte hårdare än så! Det är viktigt att vara mjuk på handen när man syr maskstygn, för annars fyller inte stygnen ut ytan de ska täcka.

Jag syr helst mina maskor från höger till vänster eller uppifrån och ner. Om jag syr från vänster till höger eller nerifrån och upp blir de inte lika snygga, och jag kan inte förstå varför men så är det!

Mer gör det själv

Klimatvänlig slöjd

Att använda sina kläder riktigt länge är faktiskt det bästa vi kan göra om vi vill ha klimatsmarta garderober, visar dagens livsstilsanalyser. I Hemslöjds temanummer Slöjden & klimatet har vi därför flera lagnings- och slöjda hemma-förslag .

Rädda koftan med maskstygn

Laga jeans 
på symaskin

Lappa hål 
med hitomezashi

Dessutom hittar ni som prenumererar ytterligare tips här:

Slöjda hemma för klimatet!

 

Jag sydde mitten på nejlikan med mörkrött garn och gick över till ett ljusrött garn i dess ytterkanter, därpå fyllde jag i bakgrunden. Jag fäste trådarna under arbetets gång genom att sticka nålen genom några maskor på baksidan och sedan klippa av garnänden. Inga knutar behövs, det blir bara knöligt!

När du har sytt klart kan du stryka över den nya förstärkningen med ett strykjärn på låg effekt och med mycket ånga. Att lägga en fuktig trasa mellan koftan och strykjärnet garanterar att du inte råkar bränna plaggets yta eller att strykjärnet lämnar andra fula fläckar.

8 oktober 2021

Gör det själv

Hemslöjd åsikt

Lappa och laga med Hemslöjd

Instagram

Följ @hemslojd på Instagram