Gör det själv

Laga jeans på symaskin

Din lagningshög är en global angelägenhet. Vi köper allt mer kläder men använder dem allt mindre. Genom att fördubbla livslängden på ett plagg kan dess klimatpåverkan nästan halveras.

Text Kerstin Neumüller
Foto Ellinor Hall
8 oktober 2021

Raksöm räddar jeansen

Synliga lagningar i all ära, men de passar inte överallt. Jeans går ofta sönder i grenen och där vill man kanske inte ha en rolig figur eller ett grafiskt broderi. Det går ganska snabbt att återställa ett par jeans från vrak till sjöduglighet med en diskret lagning på symaskin.

Hej!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration!
Gå till Mina sidor för att få mer information

Vill du läsa hela artikeln?

Prenumerera! Då får du tillgång till alla våra artiklar på hemslojd.se. Väljer du pappersprenumeration ingår digital läsning!

Köp prenumeration här
Redan prenumerant?

Problem att logga in? Läs mer här.

Jag använder ofta Gütermanns sytråd i färg nummer 68, som är ganska gråaktig och diffust mellanblå. Den smälter in fint i de flesta jeanstyger.

Att välja lapp

Att laga jeans med jeanstyg kan tyckas logiskt men i själva verket fungerar det inte så bra. En sådan lagning blir mer än dubbelt så tjock som tyget runtomkring, och det kan bli riktigt obekvämt. Jag använder bara jeanstyg att laga med om det är en stor del av byxans tyg som är bortslitet. Men oftast är plagget bara tunnslitet med en reva på det tunnaste stället och då fungerar en tunnare lapp av bomullstyg från till exempel en kasserad jeansskjorta bäst.

Du behöver:

  • Symaskin
  • Sytråd
  • Lagningslapp
  • Sax
  • Textillim

Gör så här:

Börja med att undersöka skadan. Ofta ser det mycket värre ut än det egentligen är! Lägg det skadade området på en strykbräda och försök släta ut tyget runt revan så mycket som möjligt. Målet är att tyget ska ligga trådrakt trots att det är trasigt! Om man vill kan man stryka lite, och om hålet är stort tycker jag att det kan vara skönt att nåla fast tyget på strykbrädan så att det ligger helt still under nästa moment.

Nu kan man se vilken form hålet har, och därmed avgöra hur stor lagningslappen ska vara. Jag gör min lapp något större än det område som ska lagas (hålet + det skadade området runtomkring) och fäster den med små, små duttar av textillim. Man kan använda knappnålar eller tråckeltråd om man hellre vill det, men jag tycker att textillim fungerar allra bäst.

Mer gör det själv

Klimatvänlig slöjd

Att använda sina kläder riktigt länge är faktiskt det bästa vi kan göra om vi vill ha klimatsmarta garderober, visar dagens livsstilsanalyser. I Hemslöjds temanummer Slöjden & klimatet har vi därför flera lagnings- och slöjda hemma-förslag .

Rädda koftan med maskstygn

Laga jeans på symaskin

Lappa hål med hitomezashi

Dessutom hittar ni som prenumererar ytterligare tips här:

Slöjda hemma för klimatet!

 

OBS! Limmet är inte en del av lagningen, det är bara till för att fästa lagningslappen innan du syr fast den. För mycket lim gör lagningen till en hård kaka och i värsta fall läcker limmer igenom tyget och lämnar fula fläckar på plaggets framsida.

När lappen är fastlimmad på plaggets insida och limmet har torkat kan du ta loss plagget från strykbrädan och vända det så du ser utsidan. Är det mycket fnasiga trådar som hänger runt hålet? Du kan klippa bort dem men jag tycker att det blir en bättre lagning om man sparar så mycket originalmaterial som möjligt så jag brukar ta lite lim på fingret, stryka det bakpå de fransiga kanterna och sen trycka fast dem mot lagningslappen.

Nu är du redo att börja sy! Se till att ha samma färg på både över- och undertråden i symaskinen. Placera arbetet så att hålets vänstra kant befinner sig vid nålen och sänk ner pressarfoten.

Nyckeln till att göra en lagning som smälter in i tyget är att sy raka rader av stygn genom att först sy framåt och sedan backa tillbaka över hålet. Se till att stygnen täcker hela den yta där lagningslappen sitter på baksidan!

Jag brukar lägga mina stygn i linje med tygets trådar, det som kallas tygets trådriktning. Man kan också lägga raderna av stygn i linje med tygets kypertrand, alltså de diagonala linjerna som är så karakteristiska för jeans.

Täck hela området med stygn genom att sy framåt, och sedan och backa med symaskinen. Raderna av stygn behöver inte korsa varandra och du behöver inte använda någon annan söm än raksöm. Det kan vara lockande att använda zick-zack, men försök motstå frestelsen! Raksöm räcker gott och väl och det smälter in mycket bättre i tygets struktur.

Hemslöjd åsikt

Gör det själv

Lappa och laga med Hemslöjd

Vill du få gratis nyheter och inspiration från Hemslöjd?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!