Gör det själv

Lappa hål med broderi

Din lagningshög är en global angelägenhet. Genom att fördubbla livslängden på ett plagg kan dess klimatpåverkan nästan halveras. Börja med att titta på plagget du vill laga med stygn och broderi. Är det bara ett hål som ska lagas eller är tyget även slitet?

Text Kerstin Neumüller
Foto Ellinor Hall
8 oktober 2021

Laga med hitomezashi

Ordet sashiko används ofta som ett förenklat samlingsbegrepp för en uppsättning olika sömnadstekniker med ursprung i Japan. Hitomezashi härstammar från Yamagata-provinsen och är en teknik där mönstret byggs upp av flera lager av stygn, ett sätt att laga hål med broderi. Här har jag broderat på ett par jeans. Jag har sytt en variant av Kaki no hana, ett mönster som påminner om persimmonträdets blommor. Istället för att sy varje mönsterform för sig och sedan gå vidare på nästa syr jag först alla lodräta stygn och sedan alla vågräta.

En grundförutsättning är att alla stygn är lika långa (cirka 4 mm) och att mellanrummet mellan dem också är lika långt (alltså 4 mm här med). Det kan tyckas strikt men jag tycker att den tydliga upprepningen ger mönstret ett lugn och ger själva sömnaden en behaglig rytm som i det närmaste är meditativ.

Du behöver

  • Lagningslapp
  • Bläckpenna
  • Linjal
  • Tråd att sy med, jag använde två trådar av vävgarn i bomull 8/2
  • Nål
  • Textillim eller tråckeltråd
  • Sax

Laga hålet med broderi

Börja med att titta ordentligt på den del av plagget du vill lappa. Är det bara ett hål som ska lagas eller är tyget tunnslitet runtomkring också? Håll upp plagget mot en ljuskälla så ser du om det är mer som behöver lagas än du först trodde.

Mer gör det själv

Klimatvänlig slöjd

Att använda sina kläder riktigt länge är faktiskt det bästa vi kan göra om vi vill ha klimatsmarta garderober, visar dagens livsstilsanalyser. I Hemslöjds temanummer Slöjden & klimatet har vi därför flera lagnings- och slöjda hemma-förslag .

Rädda koftan med maskstygn

Laga jeans på symaskin

Lappa hål med hitomezashi

Dessutom hittar ni som prenumererar ytterligare tips här:

Slöjda hemma för klimatet!

 

Välj en lapp att laga med. Lappen kommer att sitta på insidan av plagget och bör vara tunnare än plaggets tyg, annars kan lagningen bli väldigt tjock och hård. Klipp till en lapp som är något större än det trasiga området. Om du vill kan du zicksacka lappens kanter – jag hoppar oftast över det eftersom tyget ändå ska fästas med många stygn och kanterna inte kommer att synas!

För att kunna sy raka rader av stygn som alla är lika långa behöver jag ett rutnät att förhålla mig till. Jag ritar upp det med bläckpennan på lagningslappens baksida. Rutorna ska vara ungefär 4×4 mm stora.

Jag fäster lappen på plaggets insida med pyttelite textillim.

Det fungerar bra på tjockare plagg som jeans, men på en tunn blus är det bättre att tråckla fast lappen så att det inte blir limfläckar på plaggets utsida. Att tråckla är att sy med stora, tillfälliga stygn som tas bort när man är färdig med sin sömnad.

När lappen är på plats börjar jag sy. Det första lagret av stygn syr jag från plaggets insida så att jag kan se rutnätet jag ritade upp på lappen! För säkerhets skull har jag ritat upp det mönster jag vill sy på ett skisspapper som jag har bredvid mig medan jag syr de första raderna av stygn.

Jag börjar med att sy skissens blåa stygn i lodräta rader. De alternerar position i fem rader, men om du tittar noga så ligger den sjätte stygnraden jäms med den femte. Här läggs grunden för mönstrets rombform!

Istället för att göra en knut på baksidan fäster jag tråden genom att sy några dubbla stygn. Då låser den sig själv och ingen knölig knut behövs!

Det är ganska vanligt att stygnen blir mindre på arbetets baksida (I det här fallet plaggets utsida) när man syr så här. Det gäller att föra nålen så rakt som möjligt genom tyget för att undvika det.

När alla lodräta stygn är sydda vänder jag plagget och syr de vågräta stygnen från utsidan. Nu när jag syr stygn som förbinder de lodräta stygnen, behöver jag inte rutnätet på baksidan längre!

När båda lagren är färdigsydda är lagningen klar! Den här sortens lagning blir ganska rejäl eftersom det är en lapp och två lager av stygn i den.

Jag sydde med dubbel tråd för att få ett fylligt stygn och det fungerade fint på mina jeans, men det hade kanske blivit lite väl tjockt om jag hade lagat ett tunnare tyg. Då hade jag nog använt en enkel tråd istället.

Hemslöjd åsikt

Gör det själv

Lappa och laga med Hemslöjd

Vill du få gratis nyheter och inspiration från Hemslöjd?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!