Gör det själv

Upp med händerna!

Vantväder eller vårvindar? Följ den här beskrivningen så är du redo att möta nästa vinter med stil.

Text Ann-Marie Nilsson
Foto Thomas Harrysson
28 mars 2018

Ann-Marie Nilsson är stickningsformgivare med många storsäljande böcker bakom sig.

Hej!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration!
Gå till Mina sidor för att få mer information

Vill du läsa hela artikeln?

Prenumerera! Då får du tillgång till alla våra artiklar på hemslojd.se. Väljer du pappersprenumeration ingår digital läsning!

Köp prenumeration här
Redan prenumerant?

Problem att logga in? Läs mer här.

Den senaste heter Sticka mönster och kom ut på Hemslöjdens förlag 2017. Där delar hon med sig av grundmönster till mössor, vantar, slipovrar och västar, samt över 80 mönstermotiv som går enkelt att applicera på dem.

Här bjuder vi på ett utdrag – mönstret Halland, inspirerat av fiskartröjor – och beskrivningen till vanten. Den är enkel att sticka och kan varieras i oändlighet med olika motiv.

Du behöver

Cirka 60 gram ullgarn 6/2, 300 m/100 g,
i två färger
Strumpstickor 2 och 2,5

Masktäthet och storlek

29 maskor mönsterstickning
med stickor 2,5 = 10 cm
Vantens bredd = 9,5 cm, längd = 27 cm

Gör så här

Är du nybörjare på stickning? På nätet finns gott om instruktionsfilmer som kan hjälpa dig att komma igång. Du behöver lära dig uppläggning, räta och aviga maskor och enkel flerfärgsstickning.

Första vanten stickas så här. Lägg upp 56 maskor på stickor 2,5. Sticka runt i resår, 2 räta maskor och 2 aviga. Följ diagram 1 (närmast till höger) för en randig mudd eller sticka tills mudden är 8 cm. Byt till stickor 2 och sticka mönsterstickning enligt diagram 2 (längst till höger). Upprepa mönstret innanför klamrarna i diagrammet tills mönsterstickningen mäter 6 cm. I början av tredje stickan stickar du då 11 maskor med en lös tråd i avvikande färg. Här kommer vantens tumme att sitta. Flytta tillbaka de 11 maskorna till stickan i din vänsterhand och fortsätt sticka som tidigare tills mönsterstickningen är 17 cm.

Hoptagning

Gör en »överhoptagning« – dra den näst senaste maskan på höger sticka över den senaste, med hjälp av vänster sticka – i början av första och tredje stickan och sticka två maskor tillsammans i slutet av andra och fjärde stickan på varje varv, tills 12 maskor återstår. Dra garnet genom maskorna och fäst.

Tumme

Plocka upp 24 maskor runt tumhålet och dra sedan bort tråden. Sticka mönster och ta ihop på samma sätt som vanten när tummen mäter 6 cm.

Andra vanten stickas på samma sätt, men tumhålet placeras på andra stickans sista 11 maskor. ­

Här hittar du fler gör det själv-projekt!

28 mars 2018

Hemslöjd åsikt

Gör det själv

Lappa och laga med Hemslöjd

Vill du få gratis nyheter och inspiration från Hemslöjd?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!