Gör det själv

Vantmysteriets lösning

Sticka den färggranna marknadsvanten från Tuorpons sameby i Jokkmokk. Den ägdes av Sigga Maja Pavval och stickades ursprungligen under första halvan av 1900-talet.

26 mars 2018
Porträttfoto av Erika Nordvall Falck
Erika Nordvall Falck

Erika Nordvall Falck, etnolog och vantsamlare, berättar om mysteriet med Sigga Majas vante i Hemslöjds artikel om den fantastiska förnekade stickningen i Norrbotten.
– Den här vantens historia är ganska märklig. För tjugofem år sedan ärvde min dotter en trasig vantrest, knappt en halv vante, av sin pappas faster Anna-Kajsa Pavval. Jag har alltid undrat hur hela vanten kan ha sett ut och har provat att sticka den som den kanske såg ut en gång i tiden.

– Så, för ett tag sedan ärvde en av mina söner några boställen från sin pappas moster, Sigga Maja Pavval. Och när han röjde i en av de gamla timmerstugorna hittade han den andra vanten! Den var nött och stoppad – men hel! Så efter att ha varit åtskilda i flera decennier har vantarna hittat hem till varandra igen.«

Här kan du ladda ned stickbeskrivningen till Sigga Majas vante som pdf.

Här hittar du fler gör det själv-projekt!

Hemslöjd åsikt

Gör det själv

Lappa och laga med Hemslöjd

Vill du få gratis nyheter och inspiration från Hemslöjd?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!
Något blev fel. Försök en gång till.
Välkommen till Hemslöjds nyhetsbrev! Vi har skickat en bekräftelselänk till din epostadress. Glöm inte att klicka på den för att bekräfta din anmälan och få nyheter från oss.