Varför inte kombinera de båda, vantar och handskar? Här får du mönster till en lite bredare skinnhandske med kragens form lånad från den stickade vanten. Sy på mönsterbården och omge den med skinn istället för stickade avigvarv. Lovikkavantens tofs har fått bli en boll i skinn. Lovikkahandsken blir både vackert och värmande – även i blåshål!
Sy lovikkahandskar
Återigen känns den aktuell och spännande – lovikkavanten. Ungdomar gillar den! Och även vi som haft den en gång kan uppskatta formen och det karaktäristiska mönstret på handleden. Fast bor man som jag i en blåsig del av landet drar vinden rakt igenom vanten och fingrarna blir kalla och stela. Då längtar jag efter mina skinnhandskar, varma och goa, med ullen inåt.
Hej!
Vill du läsa hela artikeln?
Köp prenumeration här
Du behöver
Lammskinn eller spillbitar av lammskinn
Knyppeltråd nr 40/2
Bivax
Broderigarn, till exempel Ryalité, rött, blått och gult – eller annat tvåtrådigt ullgarn som inte är allt för tjockt
Skärnål
Stramaljnål med udd
Sax
Blyertspenna
Klädnypa
Linjal
Mönster (ladda ner pdf)
Välj skinn
Till handskar används skinn som är pälsklippt, har kort lock. Av ett skinn får du ut två till tre par. Det går förstås utmärkt att använda spillbitar. När du syr småsaker är det inte så noga vilken ledd du tar skinnet på. Tänk däremot på narvens tjocklek och hårdhet. Det är jobbigt att sy i tjockt skinn och vanten upplevs stel om det grova skinnet kommer inuti handen, låt det hamna på vantens ovansida.
Rita och klipp
Rita av mönsterdelarna på papper, gärna i två omgångar, och märk upp dem med »vänster« respektive »höger«. Lägg ut dem på skinnet och rita av dem med blyerts. Eller tejpa upp dem på skinnet och klipp ut dem direkt.
När du klipper i skinnet är det viktigt att du inte klipper av locken! Lägg skinnet med locken neråt och för försiktigt in saxen mellan ullstråna och klipp endast i narven.
Nål, tråd och stygn
Det är lättast att använda en skärnål. Den har en trekantig udd och skär ett litet hål i skinnet. Tänk på att det är nålen som ska göra hålet – anpassa grovleken till tråden. Knyppeltråd nr 40/2 är en lämplig tråd att sy med. För att den ska hålla bättre vaxar du den med bivax. Klipp till en lagom lång tråd och dra den några gånger längs vaxet så tråden känns stel. Du kan även sy med knapphålssilke – det behöver inte vaxas.
Vanten sys ihop med sticksöm, små förstygn som sys tätt. Lägg ihop delarna med ullen inåt och sy 2–4 mm från kanten. Peta med hjälp av nålen ner ullen så den inte sticker upp över sömmen.
Den skinnremsa som dekorerar handleden sys fast med kaststygn och bollen tråcklas i kanten, med hjälp av längre förstygn, innan den dras ihop.
Sy handsken
Börja med att sy fast tummen på handens insida så tumgreppet bildas.
Sy därefter ihop tummen och fortsätt sömmen på handens insida. Tummens ovansida är något vidare. Håll in vidden mitt fram på tummen – det ger rörelsevidd.
Sy nu ihop de båda handskdelarna. Ovansidan är även här lite vidare, håll in den vid fingertopparna. Sy gärna från båda nederkanterna mot toppen. På så vis har du mer kontroll över vantens form. Det underlättar även om du håller ihop vanten med hjälp av klädnypor medan du syr.
Dekor
Det traditionella lovikkamönstret på vantens krage bildas av en sydd dekor omgärdad av skinnkanter. Med blyerts markerar du bredden på mönsterbården – 6 cm från nederkanten – runt hela vanten. Fördela spetsarna på mönstret jämnt över omkretsen och 0,5 cm från nedkanten. Sy mönstrets viggar med en röd tråd av broderigarnet. Sy sedan hela varvet ytterligare en gång med rött garn. Om skärnålens öga är för litet kan du sy med en uddförsedd stramaljnål. Sy så med blått garn viggar med spetsarna mitt emellan de röda spetsarna. Sy ett varv med gult mönster lika som det blå.
Vik upp nederkanten mot rätsidan och kasta fast den så att den döljer spetsarna.
Bollen. Sy en rad med förstygn i kanten av den runda skinnbiten. Gör en garnsnodd av alla tre färgerna genom att surra ihop dem, vika snodden på mitten samt avsluta med en knut. Dra ihop skinnbollen och sy fast garnsnoddens knut och stoppa ändarna i bollen.
Skinnbården. Sy på skinnremsan så att den döljer stygnspetsarna på handloven. Börja sy vid vantens ytterkant och fäst samtidigt snodden som håller bollen.
Återbrukstips
Istället för lammskinn kan du använda en gammal päls till dina skinnvantar. Då får de sannolikt ett helt annat stuk. Låt skinnet ge förutsättningarna och skapa dina helt egna vantar!
Lästips
Fårskinn, beredning sömnad tradition. Katarina Ågren och Karin Lundholm. ICA Bokförlag, 1984.
Skinn och läder, tradition beredning sömnad. Ingrid Granberg. LT, 1984.