Gör det själv

En herrbetjänt av björksly

Allmänt kallas väl detta sly. Och man hittar det varhelst buskskogen har funnit en lämplig plats att skjuta upp. Vägkanter, diken, hyggen. Unga björkar som växer tätt ihop i buskage och blir långa och slanka med bara enstaka små tunna kvistar. Av dem kan man vrida vidjor, men de är också utmärkta till mycket annat. Som den här praktiska herrbetjänten, som faktiskt är gjord av vanligt björksly. Trots namnet funkar den förstås lika bra för damer. Materialet kan du ta och förbereda på plats ute i skogen. Varför inte stanna där en stund? Sätt dig vid en bäck och se om någon av skogens invånare kommer på besök. Kanske får du se bäck­öringens vak?

Text Niklas Karlsson
Foto Niklas Karlsson
15 augusti 2012

Du behöver­

Yxa
­ Såg
­ Täljkniv
­ Bandkniv
­ Borr, 8 och 10 mm
­ Eventuellt hammare

Hej!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration!
Gå till Mina sidor för att få mer information

Vill du läsa hela artikeln?

Prenumerera! Då får du tillgång till alla våra artiklar på hemslojd.se. Väljer du pappersprenumeration ingår digital läsning!

Köp prenumeration här
Redan prenumerant?

Problem att logga in? Läs mer här.

Björkbitar, ska bli 4 cm tjocka:
2 st till fötter, längd ca 32 cm
1 st till överstycke, längd ca 40 cm
­
Vidjor, ca 2 cm i diameter:
2 sidopinnar, längd ca 82 cm
2 tvärpinnar, längd ca 35 cm

Förbered materialet

Du behöver grövre björkbitar till fötter och överstycke. Hur grova de ska vara bedömer du själv, men det är fint om de är närmare 4 cm på högkanten när de är täljda och färdiga. Du behöver inte klyva ämnena, de klarar att torka även om kärnan är kvar.
Längden på fötterna är 32 cm och överstycket 40 cm. Men det är roligt att laborera med proportionerna. Gör dem som du själv tycker! Till överstycke kan man ta en lite böjd stam, den ska ju formas som en galge.

Sedan letar du reda på de rakaste och smäckraste stammarna. Till de långa sidopinnarna kan du använda stammar som är cirka 2 cm i rotändan. Inte tjockare i alla fall! De korta tvärpinnarna kan du göra tunna och fina, av stammar som är bara strax över centimetern. Sidopinnarna är på modellen 82 cm långa och tvärpinnarna 35 cm.

Gör gärna den första bearbetningen ute i skogen.

Grovforma fötter och överstycke med yxa, bandkniv eller täljkniv. Om du gör detta ute i skogen så se till att hitta en stabil och säker plats att hugga på. De tunna stammarna randbarkas genom att man täljer bort barken i två ränder. Därefter torkas delarna i rumstemperatur i några dagar. Det går ganska fort att torka så smäckra bitar.
Om fötterna och överstycket inte är riktigt torra gör heller inget, det viktiga är att pinnarna är det så de inte krymper loss.

Gör så här

När delarna är torra är det dags att börja montera ihop dem, men först ska fötterna och överstycket få sin slutliga form och rentäljas.

För att sätta ihop delarna gör du en tapp och tapphål. Borra först ett hål mitt på varje fot med en 10 mm borr och tälj en tapp i rotänden av de långa pinnarna. Tappen ska vara distinkt i formen. Avsmalningen ska ske tvärt och sedan ska den vara jämntjock hela vägen ut. Var noga när du formar tappen. Prova in de första millimetrarna så får du tryckmärken som visar hur mycket du måste ta bort för att den ska gå in hela vägen.

Betjänten har ett överstycke för kavajen, en liten hylla för småsaker och en pinne att hänga byxorna på.

Eftersom slypinnarna inte är helt raka och jämna och hålen kanske inte heller blir helt perfekta så är det bra att sätta ihop fötterna med de långa pinnarna och därefter sätta fast överstycket (borra och tälj tappar där också) och se hur det hela tar sig ut. Om formen skevar och det ser vint och snett ut kan man prova att skifta pinnarna och vrida lite på dem så att spänningarna ändras och hamnar där de ger den bästa formen.
När man har gjort det märker man ut borrhålen för de korta tvärpinnarna. De hålen kan borras med en något mindre borr, till exempel 8 mm. Plocka loss överstycket när du passar in tvärpinnarna.

När du har satt fast tvärpinnarna trycker du tillbaka överstycket. Slå eventuellt försiktigt ihop delarna (med en klots mellan hammaren och trästycket!). Kila tapparna i överstycket och fötterna. De tunna pinnarna riskerar att spräckas när man kilar, så i stället kan man låsa tappen med en liten träpligg.

Om man vill ha en liten hylla på sin herrbetjänt – bra att lägga klockan och andra småsaker på – kan man tälja den på samma sätt som övriga delar och plugga fast den i sidopinnarna.

Hemslöjd åsikt

Gör det själv

Lappa och laga med Hemslöjd

Vill du få gratis nyheter och inspiration från Hemslöjd?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!