Den vassa eggen

Perfekt i min hand

Ljuden, doften, känslan. Hiromi Ballantyne täljer med sinnena. Bäst blir det om hon får använda sin nybrynta kniv med skaft gjort just för henne. Maria Diedrichs har mött fyra personer med koll på skärpa.

Text Maria Diedrichs
Foto Anette Eriksson
25 november 2015

Hur kom det sig att du började tälja?
– I Japan finns inte slöjd på samma sätt som här. Jag hade aldrig täljt innan jag kom hit och började på Capellagårdens möbelsnickarutbildning. En av de första uppgifterna vi fick var att tälja en träslev och jag kände direkt att det här var någonting för mig. I tio år drev jag eget företag som möbelsnickare med gesällbrev. Då var det mest stämjärn och hyvel jag använde, men kniven ger mig större frihet. Idag arbetar jag som slöjdlärare. Det har jag drömt om länge, men tidigare hade jag inte självförtroende nog, rent språkligt. Nu håller jag i knivar nästan varje dag, även om det inte är riktigt samma sak som när jag får tälja med egen kniv hemma.

Hej!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration!
Gå till Mina sidor för att få mer information

Vill du läsa hela artikeln?

Prenumerera! Då får du tillgång till alla våra artiklar på hemslojd.se. Väljer du pappersprenumeration startar den med nästa nummer som har tema STICKNING. All digital läsning ingår!

Köp prenumeration här
Redan prenumerant?

Problem att logga in? Läs mer här.
Hiromi Ballantyne fastnade för täljning under utbildningen på Capella-gården.

Vilken är din bästa kniv?
– Den ser ut som en vanlig täljkniv. Bladet är egentligen inget speciellt, jag köpte det för 70 kronor tror jag, det kändes dyrt just då. Jag har själv gjort skaftet i björk. Det ligger perfekt i min hand. Andra elever på Capellagården visade mig hur man gör ett skaft av två delar som man limmar ihop. Eftersom jag har små händer var jag tvungen att forma det ganska mycket för att det skulle bli bekvämt för mig. Sedan har jag målat det blått och skurit in mitt namn.

Hur känns det att tälja med den?
– Det är så skönt! Det är svårt att beskriva. Ljudet när man skär, känslan av materialet i händerna och doften av det färska träet. Det är nästan som meditation. Men det är kul också! Jag blir glad av att tälja, särskilt när det blir nånting som man kan använda. Nu undervisar jag ju barn och känner verkligen igen mig i hur nöjda de blir när de har gjort något fint. Jag blir precis lika glad själv när jag gör saker, fast jag är vuxen. Jag verkligen älskar det.

Vad är poängen med att tälja med kniv?
– Med kniven behöver jag inte vara så exakt som med möblesnickarverktygen. Jag kan använda min känsla och mitt öga och forma virket hur jag vill. Jag behöver inte mäta och anpassa mig till något. En vass kniv ger också så rena ytor. Jag tycker mycket bättre om täljda ytor än slipade. Man ser spåren av handen på ett helt annat sätt. Det gillar jag. På en slipad yta syns ingenting. Den är bara slät och utan karaktär. Visserligen kan det finnas karaktär i föremålets form ändå, men för mig är den täljda ytan viktig. Men då gäller det att man håller eggen vass. Jag slipar inte min kniv så ofta men jag bryner den med jämna mellanrum.

Vad täljer du oftast?
– Det senaste jag täljt är en pennförlängare i form av en fågel med mycket små detaljer. Den är inte riktigt klar än. Jag tänker dekorera den med fjädrar. Annars gör jag mycket skedar till familjen, till julgröten till exempel. Det bästa jag gjort var en kosa till mig själv men jag tappade tyvärr bort den när jag höll en kurs. Resultatet är betydelsefullt för mig, men processen är minst lika viktig. Och på jobbet är det bästa att få se barnens glädje när de är riktigt nöjda över vad de har täljt. Det uppskattar jag varje dag. ­

Hemslöjd åsikt

Gör det själv

Lappa och laga med Hemslöjd

Vill du få gratis nyheter och inspiration från Hemslöjd?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!