Mellan raderna

Bakom pärmarna på ett medeltida manuskript döljer sig en textil skatt. Okända händer har lagat revor och hål i pergamentet med skimrande silkestråd.

Text Maria Diedrichs
Foto Ylva Sundgren
6 december 2017

För 600 år sedan, år 1417, reste en delegation från Vadstena kloster till det stora kyrkomötet i Konstanz i Tyskland. Där debatterade man katolska kyrkans framtid, minglade med andra munkar och nunnor och utbytte kanske erfarenheter av klosterlivets för- och nackdelar.

Hej!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration!
Gå till Mina sidor för att få mer information

Vill du läsa hela artikeln?

Prenumerera! Då får du tillgång till alla våra artiklar på hemslojd.se. Väljer du pappersprenumeration ingår digital läsning!

Köp prenumeration här
Redan prenumerant?

Problem att logga in? Läs mer här.

Någon gång under besöket måste en av resenärerna ha fått upp ögonen för en samling helgdagspredikningar av franciskanermunken Berthold von Regensburg. För med hem i bagaget följde en bok, nogsamt handskriven med svart bläck på tunt pergament, med sirliga anfanger och kapitelinledningar i rött, träpärmar inklädda med rödfärgat alungarvat svinskinn och med mässingsnitar i form av blommor som höll fast läderremmar att knäppa igen boken med.

Att tillverka den måste ha kostat en smärre förmögenhet. Men ändå syns det att den som gjort boken snålat in på vissa saker. Pergamentet innehåller nämligen en hel del hål och revor, som troligen uppkommit när skinnet torkats och skrapats till papperstunn kvalitet. I en mer påkostad bok skulle de skadade delarna ha ratats och boksidorna skurits ut från intakta delar av huden. Men här har hålen fått följa med. Nästan hälften av bokens 249 blad har skador. Skriften snirklar sig elegant förbi dem.

Någon gång efter att boken skrevs – men kanske redan innan den bands – har en okänd person däremot bestämt sig för att ta itu med de där hålen. Kanske för att bevara och förstärka och kanske av mer estetiska skäl. För runt alla revor och gluggar har anonyma händer omsorgsfullt broderat lagningar i klart färgad silkestråd. Revorna har ofta kantats med langettsöm och sytts ihop med kaststygn och hålen har fyllts med så kallad brysselspets. Blixtar i lysande grönt, djupt lila och glänsande gult korsar sidorna och samsas med skarpa trianglar, runda små solar och ojämna amöbaformer.

Augusta Persson är konservator och bokbindare, tidigare anställd på Uppsala universitetsbibliotek där boken idag finns. I en artikel i Care and conservation of manuscripts berättar hon om den ingående undersökning och konservering hon gjorde av både boken och stygnen för snart 15 år sedan. Hon noterade då att broderierna skiljer sig åt mellan bokens början och slut. Några är mer skickligt och noggrant utförda än andra och även sättet färgerna kombineras på är annorlunda. Det tyder på att det varit flera personer inblandade.

De flesta broderierna är också otroligt välbevarade. Färgerna är lysande klara. Mellan bokens pärmar har de varit skyddade från solljus och annat slitage. De enda partierna som inte klarat tidens tand är de svarta. När Augusta Persson påbörjade restaureringen var de så spröda att de pulvriserades vid minsta beröring. På vissa ställen var tråden redan helt försvunnen. Undersökningen visade att medan de flesta trådarna har färgats med växter eller andra naturliga ämnen, som kermeslusens skal har det svarta silket färgats med garvämnen och järnsulfat. Genom århundradena har syror från den processen frätt upp de svarta trådarna.

Tack vare en komplicerad restaureringsprocess, där vissa broderier fixerades med nya sömmar på tunna silkesflor och andra behandlades i 15 omgångar med en förångad gelatinlösning i ultraljudsmaskin har sömmarna räddats för eftervärlden. Kanske kan de överleva i 600 år till.­

Boken finns på Uppsala universitetsbibliotek och kan beställas fram till deras specialläsesal, men i första hand hänvisar biblioteket till den digitala versionen som finns på nätet. Gå in på www.alvin-portal.org och sök på Rusticanus de sanctis så kan du bläddra igenom skriftens alla sidor och studera broderierna.

Hemslöjd åsikt

Gör det själv

Lappa och laga med Hemslöjd

Vill du få gratis nyheter och inspiration från Hemslöjd?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!