Välkommen till verkstan

Elhadji Ndiaye, 37 år

Tapetserare

Text Malin Vessby
Foto Sara Mac Key
28 mars 2022

»Jag var 15 år och ute och gick en dag i mitt hemland Senegal. Då fick jag se några tapetserare jobba. Det såg så kul ut. Det stod en massa fåtöljer där, de klippte och sydde. Jag åkte hem till min pappa och sa att jag vill bli tapetserare. ›Är du säker, frågade han. I så fall, okej!‹ Så när jag kom till Sverige hade jag redan jobbat i 17 år.

Hej!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration!
Gå till Mina sidor för att få mer information

Vill du läsa hela artikeln?

Prenumerera! Då får du tillgång till alla våra artiklar på hemslojd.se. Väljer du pappersprenumeration ingår digital läsning!

Köp prenumeration här
Redan prenumerant?

Problem att logga in? Läs mer här.

Nu är jag fast anställd och en hel del är annorlunda här. I Senegal återanvänder man till exempel ofta material flera gånger om, och det är ju bra för miljön. Man jobbar också mer med skumplast. Här har jag lärt mig om material som tagel, kroll, resår och sadelgjord. Det är jättekul! För några månader sen fick jag mitt gesällbrev, nu satsar jag på att så småningom ta mästarbrev. Som gesällprov klädde jag bland annat en öronlappsfåtölj i zebramönstrat tyg. Jag gjorde det på helgerna, så det var lite hetsigt att hinna bli klar i tid. Men jag gillar att jobba fort. Kanske är det därför som jag tycker om häftpistoler. Det är snabba verktyg. Men någon favoritmöbel kan jag inte välja ut. Det mesta är kul och jag har gjort så mycket. Jag tycker om när det är lite krångligt. Gärna många sömmar.

Om det finns något som jag vill göra i framtiden? Det vore spännande att till exempel jobba med fåtöljerna i business class på ett flygplan. De är speciella. Och så vill jag lära mig mer.«

Aktuell med: Utnämndes i november till Årets gesäll i Blå hallen, Stockholms stadshus.

28 mars 2022

Hemslöjd åsikt

Gör det själv

Lappa och laga med Hemslöjd

Vill du få gratis nyheter och inspiration från Hemslöjd?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!