Gör det själv

Vinka till väskan!

Den här vackra väskan har vi hämtat från Helena Bengtssons bok Sy väskor från Hemslöjdens förlag. Den är gjord med inspiration från Rättvikdräktens kjolsäckar. Grundmelodin är raka stycken dekorerade med extra allt!

Text Helena Bengtsson
Foto Thomas Harrysson
23 augusti 2019

Det här använde Helena Bengtsson:

 • Framstycke i grönt kläde, ca 18 x 18 cm
 • Shiborifärgat linne till foder, ca 18 x 43 cm
 • Påpressbart mellanlägg
 • Sämskskinn till bakstycke, ca 17 x 24 cm
 • Nerklippt pälsskinn till »grind«, ca 6 x 17 cm
 • Uddremsa av rött kläde, ca 2,5 x 75 cm
 • Vävt bomullsband till kantning, ca 40 cm
 • Axelband av sammet, 22 mm brett och ca 140 cm långt
 • Kläde i rött, vitt och grönt till applikationerna
 • Lingarn till broderier
 • Pärlemorknappar i vitt och rött
 • Små glaspärlor i rött och tunn nål och tråd till det

Hon sydde med vaxad knyppeltråd i vitt och rött och använde vanlig synål med udd, men i grind och sämskskinn använde hon fin skärnål.

Hej!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration!
Gå till Mina sidor för att få mer information

Vill du läsa hela artikeln?

Prenumerera! Då får du tillgång till alla våra artiklar på hemslojd.se. Väljer du pappersprenumeration ingår digital läsning!

Köp prenumeration här
Redan prenumerant?

Problem att logga in? Läs mer här.

Så här berättar Helena om hur hon gjorde:

En sådan här väska är en ren skaparprocess. Man fattar beslut under arbetets gång. Mitt utgångsläge var en shiborifärgad bit linne i grönt och vitt som samsades fint med grönt kläde. Även måtten på väskan bestämdes av dessa tygbitar. Du kan antingen använda mina mått eller göra om efter behag.

Jag valde det klassiska hjärtat och en bladform. Jag klippte ut formerna i fint kläde i rött och vitt och sydde fast dem med efterstygn i motsatt färg längs kanterna. Dessutom tre stygn med blått i vart och ett av bladen och en vit pärlemorknapp på det. Sedan dekorerade jag med ett par vita rundlar i kläde, med flätsöm i blått och några röda knappar.

I gamla väskor från Rättvik var ofta en »grind« vanlig upptill på framstycket, där man hade flätat samman remsor av vadmal med vitt skinn. Jag förberedde ett stycke fint pälsskinn för detta genom att klippa pälsen kort nära skinnet, men slutresultatet blev för vackert för att strimla. Därför behöll jag det helt och klippte istället en bullig uddkant längs skinnets ena långsida. Sedan sydde jag fast »grinden« med en röd pärla i varje stygn. Eftersom skinnet var lite stelt kapade jag kortändarna så att de slutade en sömsmån in från kanten på väskan för att undvika att få med skinnet i sidsömmen.

Sy väskor

Köp boken till specialpris

Just nu kan du köpa Helena Bengtssons bok Sy väskor – vackra som smycken för bara 100 kronor när du beställer den från Hemslöjdens förlag. Läs mer om boken här.

 

Överkanten på framstycket, tillsammans med ett motsvarande stycke shiborifoder, fick ett vävt bomullsband vikt över sig. Jag sydde med små fina förstygn rakt igenom alla lager, nära kanten av bandet på både fodersida och framsida.
Den uddklippta röda remsan av kläde som kantar väskan klippte jag med vass liten sysax efter en linje på tyget ritad med hjälp av en linjal.

Jag placerade det fodrade och kantade, rikt dekorerade framstycket på bakstycket, som till dess bara bestått av ett mellanläggsförstärkt shiborifoder, och putsade delarna i storlek mot varandra. Jag gjorde några små kaststygn i kanten för att hålla delarna på plats och sedan var det dags för den uddklippta remsan.

Med den raka kanten mot väskans kant, räta mot räta med framsidan, nålade jag remsan runt väskan. Udden fick korrigeras lite i ändarna vid de övre hörnen och läggas i motveck i de nedre. Sedan tog jag röd knyppeltråd och sydde fast remsan med förstygn 3–4 mm in från kanten. Därefter vände jag remsan utåt och pressade ner sömsmånen mot baksidan och fixerade den med små kaststygn i mellanlägget på foderbakstycket.
Som baksida valde jag ett stycke sämskskinn, eftersom jag har sett så fina exempel på det och jag råkade ha lite hemma. Det syddes fast med kaststygn längs de röda stygnen på uddremsan. Överkanten kantade jag, liksom framstycket, med ett vikt bomullsband och till sist fick väskan ett axelband av mörkblå sammet.

Allt som allt fick väskan de ungefärliga måtten 20 x 26 cm, inklusive uddbård.

Här hittar du fler gör det själv-projekt!

Sy
23 augusti 2019

Hemslöjd åsikt

Gör det själv

Lappa och laga med Hemslöjd

Vill du få gratis nyheter och inspiration från Hemslöjd?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!