Gör det själv

Tälj en slev

Att tälja skedar är beroendeframkallande. Testa själv! Här visar slöjdaren Niklas Karlsson hur han gör en i färsk björk. Text och bild är hämtade ur Täljboken från Hemslöjdens förlag.

Text Felix Wink / Ragnar Kierkegaard Suttner
Foto Per Björklund
10 oktober 2019

Du behöver:

  • Ett färskt björkämne som är ca 300mm långt, 80mm brett, 45mm tjockt.
  • Yxa
  • Täljkniv
  • Skedkniv
  • Träklubba
  • (Såg och sandpapper)
  • Rå kallpressad linolja

Slevens storlek avgörs av trädets ursprungliga grovlek. Du kan utgå från en mindre stam och klyva den genom märgen till två halvor eller utgå från en större stam och klyva till fyrsidiga ämnen. Slevbladets insida ska vara vänd mot stammens näversida.

Gör så här:

1. Börja med att markera slevbladets överkant genom att hugga ett jack rakt över fibrerna med yxan. Lägg sedan ner ämnet på långsidan och forma slevbladets ovansida genom att hugga bort material med yxan.

2. Markera slevbladets övergång till skaftet genom att hugga försiktigt från båda håll, eller såga stoppsnitt utmed slevbladets överkant på båda sidor om det tänkta skaftet. Momentet är viktigt för att undvika sprickbildning i slevbladet när du senare formar skaftet.

3. Grovtälj slevens form med yxa. Forma slevbladets baksida och skaftets smalare form.

4. Fintälj sleven med kniv medan träet fortfarande är färskt. Börja med baksidan av bladet, tälj bort yxskären och förfina formen.

5. Området där slevbladet möter skaftet är en känslig och viktig del på sleven – tälj formen genom att arbeta från både skedbladet och skaftet. Övergången är svårarbetad när träet är färskt, så här är det klokt att spara en del av momentet till den avslutande rentäljningen. Tälj vidare på skaftets form runtom.

6. Innan sleven får torka görs en första urskålning på slevbladets framsida med skedkniv. Arbeta från kanterna tvärs över fiberriktningen så att en rund, skålad form bildas. De inledande skären är svårast, det blir lättare och lättare allt eftersom.

7. Låt sleven torka i minst ett par dagar. Rentälj sedan ytterformen och skålningens insida. Den knepiga övergången mellan bladet och skaftet kan behöva sandpappras, likaså skålningens insida där det är svårt att få till rena skär.

8. Ytbehandla sleven med rå kallpressad linolja för ökad hållbarhet och livslängd.

Sugen på fler täljprojekt? Köp Täljboken via Hemslöjdens förlag

Här hittar du fler gör det själv-projekt!

10 oktober 2019

Hemslöjd åsikt

Gör det själv

Lappa och laga med Hemslöjd

Vill du få gratis nyheter och inspiration från Hemslöjd?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!