Ledare

Vad är frihet?

Text Malin Vessby
Foto Thron Ullberg
24 mars 2025

Det är ett par år sedan som afghanska Basbibi Sadi klev i gummibåten för att försöka ta sig över Medelhavet till ett tryggare liv. Till dess hade hon burit med sig två fyllda resväskor, men vid vattenbrynet insåg hon att de inte skulle rymmas på båten. Så packningen med kläder blev kvar på land medan väskan med varsamt hopvikta silkesbroderier lyftes med över relingen. Hemslöjd skrev om henne 2017.

Jag tänker på Basbibi när jag läser intervjun med ukrainska Olena Klimova, gjord till det här numret av vår redaktör Maria Diedrichs. Också Olena packade ner broderier när kriget för tre år sedan tvingade henne att lämna hemlandet. En skjorta som broderats av mormors mormor, ett förkläde av mormors mamma.

Jag tänker på vad det är med de där stygnen, på vad Basbibi och Olena egentligen burit med sig till exilen. Minnen, rötter, tröst och omsorg. Elegant sömmat hantverk och yrkesidentitet. En obruten länk bakåt till kunniga och kanske älskade händer. Eller som Olena Klimova själv säger om förklädet och skjortan: »De luktar hemma.«

Under sitt anfallskrig mot Ukraina har Ryssland målmedvetet plundrat och krossat platser som är kulturellt och historiskt viktiga för regionen. Utan lokal kultur blir det lättare att hävda att Ukraina inte är ett självständigt land, det är en av de förklaringar som brukar ges. Kulturen spelar roll för identiteten.

Olena Klimova vet också från förr att till och med broderier kan ligga illa till. Hon är gammal nog att ha levt i Sovjetunionen, där symbolladdade broderier beslagtogs. »Men istället för att lämna över gamla broderier var det många som gömde dem«, konstaterar hon i reportaget.

Nu, i krigstid, lyfts de istället fram. Den traditionella ukrainska skjortan, »vysjyvanka«, är ett sådant exempel. De senaste åren har det plagget fått ett kraftigt uppsving. President Volodymyr Zelensky har till och med beskrivit skjortan i ett tal – som »en inofficiell uniform för alla som försvarar vår frihet«.

Det här numret kallar vi just frihet. Slöjden bjuder på mycket av den varan. I stort och smått. Privat och globalt.

Och glöm inte (i en tid när vi behöver se lösningar på problem som vi aldrig tidigare mött) att skapande är träning i att tänka nytt och fritt.


Malin Vessby,
chefredaktör

Hemslöjd ägs och ges ut av Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund, den ideella organisation som samlar Sveriges 90 hemslöjdsföreningar.

24 mars 2025

Hemslöjd åsikt

Gör det själv

För dig som älskar att sticka

Vill du få gratis nyheter och inspiration från Hemslöjd?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!