Ledare

Trösterikt ändå

Foto Thron Ullberg
25 maj 2020

Det är något med tunga tider.

Jag vet att jag berättat om Island förut, men jag gör det igen, det exemplet är talande. När bankerna kraschade där 2008 och många fick gå från hus och hem, då gick det plötsligt rekordbra för vissa företag. På Ístex, öns stora spinneri, hade ekonomerna länge skakat på huvudet och diskuterat konkurs. Men finanskraschen förändrade allt. När mörkret lade sig över ön började det stickas i stugorna på ett sätt som ingen sett maken till i modern tid. I Ístex fall tredubblades intäkterna mellan 2008 och 2010.

Jag tänker på dagens Sverige. Här sprids ett virus som kan göra människor dödligt sjuka och som i förlängningen ödelägger företag och livsverk. För många är katastrofen ett faktum.

Och med ens är efterfrågan på garn enorm.

Idag (det är slutet av april) ägnade jag förmiddagen åt att mejla och ringa runt till garnbutik på garnbutik med försäljning över nätet och rösterna som mötte mig svarade i kör: »Vi ser en stor ökning av försäljningen«, »För material och materialsatser går kurvan spikrakt uppåt«, »Beställningar på över ett kilo ökar«, »Jag har aldrig sålt så mycket som nu«.

Det är något med att ha något för händerna.

Det är något med att – skapa.

I mina matbutiker tar jästen ideligen slut numera. Allt fler vill baka sitt bröd. På radion hör jag rapporter från byggvaruhus. Högsäsong, säger butikschefer. »Succéförsäljning.« När hemslöjdskonsulenter i Västra Götaland tillsammans med lokala slöjdföreningar nyligen bjöd in till en broderiutmaning, beskrev konsulenten Sara Degerfält hur hon räknat med tio deltagare och hoppats på hundra – men häpet sett anmälningarna välla in i hundratal och åter hundratal. ett virus kan sätta stopp för mycket. Det vet vi nu in på bara skinnet. Men »vår kreativitet kan ingen ta ifrån oss«, sa samma hemslöjdskonsulent senare i podden Handgjort.

Det är trösterikt.

När många av oss plötsligt står med tomma timmar att fylla, när vi med ens fått tid över till att begrunda ett och annat, då väljer vi att plocka fram nålen, kniven, stickorna, hammaren och mjölet. Vi köper plötsligt mindre färdigbakat, vi vill ha jäst. Vi blir inte passiva. Vi skapar nytt.

Det är hoppfullt.

Jag hoppas att ni har det bra!

Malin Vessby, chefredaktör

PS! Vi vill tacka våra trogna läsare! Du som prenumererar erbjuds nu ett paket med vårt pinfärska teknikhäfte Brodera retro + en färgsprakande materialsats till ett nålbrev till kraftigt reducerat pris. Materialsatsen innehåller kläde, linnetyg, bomullstyg, brodergarn och nål. Modellen är hämtad ur det nya häftet, där brodösen Carina Olsson omsatt några av våra mest älskade retromönster från porslin och textilier till inspirerande broderi. Erbjudandet gäller så länge lagret räcker.

25 maj 2020

Hemslöjd åsikt

Gör det själv

Lappa och laga med Hemslöjd

Vill du få gratis nyheter och inspiration från Hemslöjd?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!