Gör det själv

Tälj en klarinett

Tjoflöjt! Det är dags att tuta in sommaren. Följ Jonatan Malm i spåren och tälj en klarinett av fläder och ene.

Text Jonatan Malm
Foto Martin Gustavsson
25 maj 2020

Sälgpipor i all ära, men det finns många sätt att göra musik och oljud på! Den här gången täljer vi en enkel klarinett, alltså ett instrument som får ljud genom en tunn vibrerande trätunga – eller rörblad.

Hej!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration!
Gå till Mina sidor för att få mer information

Vill du läsa hela artikeln?

Prenumerera! Då får du tillgång till alla våra artiklar på hemslojd.se. Väljer du pappersprenumeration ingår digital läsning!

Köp prenumeration här
Redan prenumerant?

Problem att logga in? Läs mer här.

Du behöver:

 

  • En fläderbuske
  • En enbuske
  • Tråd
  • Kniv
  • Såg
  • Grov ståltråd (eller långsmalt redskap att kratsa ur märg med)

Gör så här:

Har du inte tillgång till en äkta fläder att gallra i, duger också den giftiga druvflädern, som ofta finns på hyggen. Det fiffiga med dessa buskars märg är att den är som frigolit och lätt kan petas ur.

1. Såga av ett några år gammalt skott av en fläderbuske. Det ska vara jämnt i formen och ca 2 centimeter i diameter. Längden ger sig om du sågar mellan de knöliga grenvarven. Omkring 20 centimeter kan vara lagom. Titta hur märgen ser ut. Den ska vara någonstans mellan 7 och 14 millimeter i diameter.

2. Krafsa ur märgen med lämpligt redskap. Jag har knackat och böjt till en bit svetstråd, för att få ett litet handtag att hålla i och en liten kant att trycka och skrapa med. Försök få det så rent som möjligt inne i pipan.

3. Tälj av barken. Eller ha den kvar. Var dock lite noggrann med munstycket. Tälj i vinkel enligt bild, platt och slät men svagt rundad för att trätungan ska kunna vibrera.

4. Tälj trätungan, eller rörbladet, av en rak bit en. Enbuskar kan du hitta i kraftgator. Biten kan vara 7–8 centimeter till att börja med. Klyv fram ett platt ämne av enbiten med kniven och en träklubba. Tälj den så plan du kan på den sida som ska vändas inåt mot pipan. Sen kan du rita av munstyckets form lite grovt. Rörbladet ska vara något mindre än munstycket. Ett »skaft« ska sparas för fastsurrningen.

5. Från andra sidan täljs munstycket sedan mycket tunt, med en liten ås mitt på för viss styrsel. Som stöd kan rörbladet hållas mot en plan brädbit när du täljer med din vassaste kniv.

6. Måtta in var »knäcken« ska vara, och tugga den lite just där med tänderna, bit fast och böj sedan ner »skaftet« i ungefär samma vinkel som munstyckets form.

7. Tälj en liten skåra där tråden (jag tog lintråd) kan knytas stadigt för att hålla den nedvikta tungan på plats. Surra med tråd och tuta! Om du inte får något ljud kan tungan antingen vara för tunn (då slår den lock) eller för tjock (då blir den för hårdblåst). Glappet mellan tunga och munstycke kan vara för litet, eller för stort.

8. Nu kan du tälja fingerhål, på de platser där det känns naturligt att sätta fingrarna. Tälj ner fördjupningar tills du börjar komma ner i loppet, då kan du försiktigt skära upp hål med knivspetsen. Börja göra små hål, som du sedan kan förstora eller delvis förskjuta för att uppnå en viss ton. Pitchen kan också styras lite med munnen.
Ja, det var det. Nu kommer nästa skapelseberättelse, den om din musik. Lycka till!

Kolla och Lyssna: Här kan du se och höra Jonatan Malm spela på fläderklarinetten!

Här hittar du fler gör det själv-projekt!

Hemslöjd åsikt

Gör det själv

Lappa och laga med Hemslöjd

Vill du få gratis nyheter och inspiration från Hemslöjd?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!