Ledare

Slöjden och klimatet

Text Malin Vessby
Foto Thron Ullberg
4 oktober 2021

Har slöjden något att bidra med i samtalet om, och kampen mot, klimatförändringarna?

Hej!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration!
Gå till Mina sidor för att få mer information

Vill du läsa hela artikeln?

Prenumerera! Då får du tillgång till alla våra artiklar på hemslojd.se. Väljer du pappersprenumeration startar den med nästa nummer som har tema STICKNING. All digital läsning ingår!

Köp prenumeration här
Redan prenumerant?

Problem att logga in? Läs mer här.

I den frågan tog det här numret sitt avstamp. Kanske är det att ta på sig för stora skor.

Många skulle nog säga att småskaliga val, som slöjden ofta handlar om, inte kan göra minsta skillnad i vår globala, storskaliga tid och att det inte finns någon poäng med att begrunda enskilda människors livsstilsval eftersom sådana ändå inte går att överföra på hela samhällen.

Att lösningar måste hittas på andra håll.

Och ja. Det råder ingen tvekan om att klimatförändringarna kräver stora strukturella omställningar och modiga politiska beslut på global nivå – snabbt.

Men det är trots allt människor som driver samhällen och system, som påverkar politiken, som åstadkommer förändring. Också enskilda människor kan gå före, influera, påverka och inspirera.

Så frågan är vilka potentiella strån som sömmare, snidare, smeder och stickare skulle kunna dra till stacken just för att de besitter den kompetens som de gör. Att slöjdvärlden rymmer beprövade klimatsmarta och miljövänliga erfarenheter kan vi ju vara eniga om.

Ta all kunskap om de naturmaterial som finns i våra trakter, till exempel. Högaktuell i en värld där vi för miljöns skull behöver lära oss att återigen oftare tänka lokalt. Ta erfarenheten av att tillverka för att saker ska hålla i längden. Att förmedla en sådan inställning är att inta en motsatsposition till stora delar av den konsumtionsdrivna industrin, som är en av de mest brutala klimatbovarna.

Eller ta handlagen i sig! Den som själv kan skapa och laga är inte hänvisad till shoppinggallerian när, till exempel, en stol börjar skeva eller jeansen går sönder i grenen. Just att leva med och använda sina kläder riktigt länge, är faktiskt det bästa vi kan göra om vi vill ha klimatsmarta garderober, visar dagens livsstilsanalyser. Återvinning, som ofta framhålls som framtidens smarta ändstation för plagg som vi gett upp om, är betydligt sämre. (I det här numret har vi därför flera lagnings- och slöjda hemma-förslag än vanligtvis. Dessutom hittar ni som prenumererar ytterligare tips här: www.hemslojd.se/klimatslojd.)

Flera som vi har pratat med under arbetets gång har också påpekat att förståelse för hur saker blir till kan påverka hur vi ser på omvärlden. Om man har satt sitt linfrö någon gång, och arbetat sig hela vägen fram till garn och tyg, då känner man på djupet värdet av skjortan i affären – ett värde som ytterst sällan överensstämmer med den prislapp som dinglar från kragen.

Man förstår priset som betalats för att den ens ska hänga där.

Kanske växer därmed också ens aktning.

En aktning för planeten och dess resurser.

Ja, lite så har vi diskuterat när vi pratat om slöjden och klimatet. Att det är viktigt att vara en pusselbit bland många andra pusselbitar och inte sitta tyst i båten.

För också små steg kan, om de blir många, trampa upp en stig som håller i längden.

Malin Vessby,
chefredaktör

4 oktober 2021

Hemslöjd åsikt

Gör det själv

Lappa och laga med Hemslöjd

Vill du få gratis nyheter och inspiration från Hemslöjd?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!
Något blev fel. Försök en gång till.
Välkommen till Hemslöjds nyhetsbrev! Vi har skickat en bekräftelselänk till din epostadress. Glöm inte att klicka på den för att bekräfta din anmälan och få nyheter från oss.