Jag var i Indien för en massa år sedan och behövde en nål. I ett hus bredvid en jordig väg hänvisades jag till ett hål i väggen. Rummet var packat med människor och saker. Det var stekpannor, teveapparater, hovtänger och paraplyer. Någon klättrade högst upp på en stege och kom ner med en hopvirad rulle tyg och inuti satt nålarna, en och en. Affärsinnehavaren bad mig att välja och rullade sen noga in nålen i silkespapper, slog in med vackert presentpapper och knöt en rosett runt. Jag betalade några ören. Han räckte mig paketet som om jag köpt rent guld.
Det har jag aldrig kunnat släppa. Avståndet till, och synen på, de tolvpack med nålar som säljs på svenska snabbköp var oändligt, de där nålarna som aldrig passar och alltid har för små ögon, trots att man tvingas på ett dussin. Man glömmer bort var man lagt dem innan man ens packat upp matkassen.
Jag kom att tänka på det nyss, igen, när jag hörde att en buddhistisk fest till brutna nålars ära firas i Japan i dagarna, 8 december. Festen hålls till minnet av nålar som tjänat ut det senaste året, och ses som ett tillfälle att be om att få utvecklas inom sitt hantverk.
Kanske borde vi fira den dagen lite till mans, tänker jag. Tack nålen, en av världshistoriens viktigaste uppfinningar.
Apropå…
… dagar till nålens ära. Om ett halvår kan vi se fram emot den internationella Trä nålen-dagen, som infaller 25/7. Men det går förstås bra att trä nålen även innan dess.
Det mesta handlar om perspektiv.
När Hemslöjd i vårvintras hamnade på plats 63 på en lista över de hundra mäktigaste i arkitektur- och designsverige, hörde några förargade läsare av sig. Slöjd ska inte kopplas samman med makt, sa de. Den är något annat. Ett fredat, vackert rum.
Men kanske inspirerade den listan rent av till det här numret, som vi kallat för Makten och härligheten. Vi bjuder under ett par sidor framöver på olika infallsvinklar på slöjd och makt. Det blir både berättelser om kvinnlig rösträtt och om kolonialt förtryck. Det blir byråkrater, influerare, vapenmakt och majestätisk glans.
Dessutom blir det härlighet.
Bland annat sådan som uppnåtts genom sömnad.
Tack nålen!
Malin Vessby,
chefredaktör