Tevespelsslöjdarna

Skyrimsmeden

Joel Wennerholm smidde en dolk precis som det görs i tevespelet Skyrim. På köpet levlade han själv upp som smed.

Foto Sara Mac Key
4 februari 2021

»Det roliga med den här dolken är att den är det absolut enklaste och billigaste man kan smida i spelet Skyrim. Man kan klämma ut hundratals på en gång. I verkligheten är det … inte så lätt!

Skyrim är ett fantasyspel som utspelar sig i en värld som är väldigt inspirerad av vikingatiden. Och oj, vad jag har spelat det! Att smida är en av de första sakerna som man får göra i spelet, just en sådan dolk som jag nu har gjort. Och även om det smidet inte har så mycket med verkligt smide att göra, så har de ändå fått till vissa grejer. Vill man till exempel få stål, som tekniskt sett är kolberikat järn, måste man använda sig av två järntackor och kol. Sen finns det annat som… tja.

För att skapa den här dolken i spelet behöver man ett pund järn och en remsa läder, det är ›receptet‹ för den. Så när jag en dag satt och letade inspiration på Youtube hittade jag en video av den australiensiske smeden Sam Towns som hade lagt upp en utmaning: att man med spelets recept och enbart handverktyg skulle tillverka en sån här dolk.

Det kändes som en rolig utmaning att ta sig an. Det är inte en enkel design med bara ett platt blad med slipade kanter, nej, den här har två skåror med en liten skåra emellan som sedan delar upp sig i botten och en rätt avancerad parerstång.

Jag, som är som jag är, fick för mig att ta det ett steg till och göra allt ungefär som det kunde ha gjorts i spelets värld. I stället för att ta modernt industristål använde jag mig av gammalt järn och stål som jag hittat i skog och mark. Just det här tror jag kom från en gammal vagnsaxel. Det hade en otroligt hög kolhalt, sprakade som attan när jag gjorde gnisttest. Jag behövde bara packa och välla ihop det några gånger och efter att ha blött ut en del kol och slagg hade jag ett riktigt skönt och smidigt stål till eggen.

Förutom att jag inte fick använda maskinhammaren var smidet som smide alltid är – man bankar på något med en hammare.

Joel Wennerholm var skärslipare innan han blev smed. Och det kom till nytta när dolken från tevespelet Skyrim skulle skarpslipas – Jag lade nog sex timmars sliparbete på den, för hand, säger han.

Jag använde ett mjukare smidesjärn i mitten, enligt gamla smidestraditionen att fördela det härdbara stålet dit det behövdes – till eggen. Och sen var det bara att sätta igång.

Förutom att jag inte fick använda maskinhammaren var smidet som smide alltid är – man bankar på något med en hammare. Men det var kul att komma tillbaka till att bara jobba med händerna, använda lite elbow grease. För att lyckas smida ut dolken fick jag också tillverka lite nya verktyg, bland annat en giljotin – en liten anordning man sätter fast i städet för att kunna slå skårorna från båda sidor samtidigt.

Den stora skillnaden kom i efterarbetet. Vanligtvis går jag ju bara in och slipar ut profilen med en bandslip. Det tar kanske 30 sekunder. När man slipar för hand handlar det snarare om timmar. Det gäller att vara mycket noggrannare medan man smider och försöka smida så långt man bara kan. Det sägs att tio minuter i smedjan tar bort en timme med filen – och nog stämde det!

Och det där med att smida medan järnet är varmt… Det är inte superviktigt med dagens stål, de är så pass bra att de håller ihop även om järnet är lite halvglödgat. Men med sånt här gammalt smidesjärn blir det otroligt viktigt – de olika lagren får så pass olika hårdhet när de kallnar att de lätt kan gå isär om man fortsätter hamra. Knappen längst ned sprack lite just därför, men dolken höll ihop bra ändå, så jag behöll den så.

Jag tror att det alltid är bra att som hantverkare knuffa sig utanför sin comfort zone, det är då man upptäcker nya saker som man kan göra.

Dolkens handtag ser i spelet definitivt ut att vara tillverkat av trä – kanske en bit svartek eller valnöt. Men eftersom det inte ingick i receptet gjorde jag mitt av läder. Jag använde vanlig ofärgad och vegetabiliskt garvad nöthud med lite rårand, som går att putsa upp ordentligt.

När jag spelar Skyrim brukar jag alltid satsa på smidet, jag ser till att levla upp mina karaktärers smide till max ganska omgående. Och jag känner att jag faktiskt levlat upp själv som smed under den här utmaningen. Dels så har jag gjort en massa nya verktyg som jag kan fortsätta att använda. Och så har jag fått göra en dolk, det är sällan som man får in en beställning på det som kniv- eller verktygssmed. Och jag tror att det alltid är bra att som hantverkare knuffa sig utanför sin comfort zone, det är då man upptäcker nya saker som man kan göra. Det är då man utvecklas.«

Hemslöjd åsikt

Gör det själv

Lappa och laga med Hemslöjd

Vill du få gratis nyheter och inspiration från Hemslöjd?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!