Gör det själv

Rätstickad omlottkofta

Text Agneta Söderberg
Foto Thomas Harrysson
30 januari 2013

Den här långa rätstickade koftan är dubbelknäppt och har extra långa ärmar som viks upp som manschetter. I takt med att barnet växer viks de ner.

Hej!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration!
Gå till Mina sidor för att få mer information

Vill du läsa hela artikeln?

Prenumerera! Då får du tillgång till alla våra artiklar på hemslojd.se. Väljer du pappersprenumeration startar den med nästa nummer som har tema STICKNING. All digital läsning ingår!

Köp prenumeration här
Redan prenumerant?

Problem att logga in? Läs mer här.

Koftan stickas i ett stycke med början längst ner på bakstycket, stickas ihop efter hand och avslutas med en enkel kant av rätstickade varv som kompletteras med smygmaskvirkning. Den stickas ihop i sidorna, så det är bra att räkna varven istället för att mäta med måttband. Eftersom hela modellen bygger på varv istället för mått är det lätt att förändra storleken genom att använda annat garn och masktäthet. Tänk bara på att du kanske måste justera maskantalet i halsringningen!

Storlek: 0–9 månader
Garn: Silla från Warp och Weft, Jamiesons Ultra eller Lanett från Sandnes, ca 150 g
Masktäthet: 39 m och 41 v /10 cm
Knappar: 9 st
Stickor: Rundsticka nr 2, 80 cm, virknål 2,5, avmaskningsnål. Tunn extrasticka
Svårighetsgrad: Medel

Gör så här

Lägg upp 89 m med kedjeuppläggning. Sticka 139 v. Öka sedan i var sida vartannat varv 10 gånger = 109 m.

Lägg sedan upp 60 m med stickad uppläggning i var sida = 229 m.

Sticka 52 v på alla maskor. Dela arbetet på nästa v. Sticka 100 m, sätt de 29 mittersta m (= halsmaskorna) på en avmaskningsnål. Sticka den ena sidans m och låt den andra sidans m sitta kvar på rundstickan.

Sticka förkortade varv och lämna 6 m vid varje vändning. Först räknat från ärmens nederkant, därefter 6 m från den föregående vändningen. Gör detta 14 gånger. Samtidigt som partiet med förkortade varv börjar minskas 1 maska vartannat varv innanför de 2 yttersta maskorna vid halsen 6 gånger = 94 m.

Sticka 26 v över alla maskorna och gör ökningar innanför de två yttersta m vid halsen, 1 maska vart 4:e varv 5 gånger och 1 maska vartannat varv 2 gånger, och till sist 2 maskor vartannat varv 3 gånger = 107 m.

Lägg direkt upp 33 m med stickad uppläggning i slutet på det varvet = 140 m. Här börjar framkanten på koftan och här stickas också knapphålen på det ena framstycket. Instruktioner för knapphålen finns sist i beskrivningen.

När det finns 106 v vid handleden plockas 53 m upp längs kortsidan. Sticka 6 v rätstickning. Maska av på nästa v och börja direkt sticka ihop ärmen. Börja med att plocka upp maskor på en tunn extrasticka – först 3 m längs den rätstickade kanten, sedan de 60 m som är de m som lades upp för ärmen. Sticka ihop en maska från vardera ärmkanten och maska av dem efterhand. Kvar finns 80 m.

Minska sedan 1 m i sidan vartannat varv 10 gånger = 70 m. Sticka 139 v, se till att sluta med garnet i framkanten. Ta inte av garnet utan plocka upp maskor på rätsidan i framkanten, 1 maska i varje »knut« och sticka 3 räta v och maska av från halsen och nedåt. Plocka sedan upp 3 maskor i framkantens nederkant och maska av dem direkt. Maska sedan av maskorna i nederkanten och sticka därefter direkt ihop sidsömmen från rätsidan, den möter då den hopstickade ärmen. Hopstickningen görs genom att 1 m plockas upp i varje knut i sidsömmen och placeras på tunna extrastickor i fram- respektive bakstycket. Sticka ihop en maska från vardera stickan och maska av dem vartefter.

Det andra framstycket stickas på motsvarande sätt. Låt de 29 maskorna som sparats för halsringningen sitta kvar på avmaskningsnålen. Glöm inte knapphålen!

Avsluta med att plocka upp maskor runt halsen från rätsidan – 33 m från det första framstycket, 35 m fram till de sparade 29 maskorna, 35 m på andra sidan och slutligen 33 m på det andra framstycket = ca 165 m.

Sticka två varv. På det tredje varvet görs minskningar: Sticka framstyckets 33 m, *sticka ihop 2 m, sticka 4 m*, upprepa 7 gånger. Sticka 15 m mitt bak. *Sticka 4 m, sticka ihop 2 m*, upprepa 7 gånger. Sticka det andra framstyckets 33 m. Sticka ytterligare 3 v.

Maska av från rätsidan och virka direkt ett varv smygmaskor längs halskantens kortsida.

Fäst trådarna och sy i knappar.

Knapphål

Sticka 3 varv på framstycket innan de första knapphålen görs. Knapphålen stickas 3 maskor från kanten och över 5 maskor, det andra på samma nivå 30 maskor efter det första. De följande fem knapphålen stickas bara i framkanten och med 26 varvs mellanrum. De två sista stickas på samma nivå, på samma sätt som de två första.

Koftan är dubbelknäppt med sju knappar i ena sidan och två i den andra. Den som vill kan förstås göra den helt dubbelknäppt med lika många knapphål i båda sidorna.

Här hittar du fler gör det själv-projekt!

30 januari 2013

Hemslöjd åsikt

Gör det själv

Lappa och laga med Hemslöjd

Vill du få gratis nyheter och inspiration från Hemslöjd?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!
Något blev fel. Försök en gång till.
Välkommen till Hemslöjds nyhetsbrev! Vi har skickat en bekräftelselänk till din epostadress. Glöm inte att klicka på den för att bekräfta din anmälan och få nyheter från oss.