Att äga sin egen tid

Stickning har alltid använts för husbehov och praktiska ändamål. Textilkonstnären Kerstin Lindström har trängt djupare in i maskornas betydelse. När hon engagerade stickerskor från nio länder i en happening på ett färöiskt tun blev det ett konstverk för stunden och evigheten.

Text Celia B. Dackenberg
Foto Gunnar Bäckman
30 januari 2013

Rundstickning är ingen ny uppfinning om nu någon trodde det. Själva rundstickan har förstås inte funnits i evigheter. Förr stickade man i stället runt på så många strumpstickor som behövdes. Rundstickningen har så många fördelar att man förr också gärna stickade stora saker på strumpstickor, tröjor till exempel. Arbetet blev tungt – men om två personer stickade samtidigt blev det ändå lätt att hålla i. Undan gick det och så fick man sällskap på köpet.

Hej!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration!
Gå till Mina sidor för att få mer information

Vill du läsa hela artikeln?

Prenumerera! Då får du tillgång till alla våra artiklar på hemslojd.se. Väljer du pappersprenumeration startar den med nästa nummer som har tema STICKNING. All digital läsning ingår!

Köp prenumeration här
Redan prenumerant?

Problem att logga in? Läs mer här.

En ännu större stickning, för 80 personer, stickad på lika många rundstickor, är ett projekt kallat Own our Own Time. Bakom det ligger textilkonstnären Kerstin Lindström i Härnösand. I ett upprop uppmanade hon stickare över hela världen att lägga upp maskor med rött garn och skapa något eget, 75 centimeter brett och 25 centimeter högt. Man kunde berätta något med sin stickning, dela med sig av mönster från sitt eget land eller kanske använda garnet från en upprepad gammal favoritkofta. Fram och tillbaka på rundsticka. Sedan fick rutorna komma ut i världen, med stickan kvar i maskorna, när deras ägare for till Färöarna för att delta i ett sticksymposium. Så möttes de en fuktig julikväll på en äng utanför den lilla byn Gjôgv, alldeles intill havet.

Stickerskorna formade en cirkel. Den blev stor, 60 meter i omkrets, även om de stod tätt, tätt, sida vid sida. Alla styckena skulle nu sammanfogas till en enda monumental gemenskapsstickning. Det lokala garnföretaget Sirri hade sponsrat med garn.
– Det var ett jättenystan! Jag fick nysta upp det i 80 individuella smånystan, berättar Kerstin Lindström.

Stickningen vandrade runt, runt, från vänster till höger. Hela tiden kom nya röda stickningar skridande. Efter en lätt knyckig start lyckades alla infoga sig i en gemensam rytm. Snart hade var och en stickat sig igenom hela stickningen flera varv. Arbetet blev till en koreografi eller en stilla ringdans.
– Jag tänkte på släktskapet med den färöiska kvaddansen, säger Kerstin, och som en överraskning hade jag också engagerat tjugo färöiska dansare. De dansade i en inre cirkel, innanför stickerskorna.

Own our Own Time utanför byn Gjôgv på Färöarna.

Kvaddansen har rötter från 800-talet och är ett viktigt inslag i den färöiska kulturen. Den har samma rytmiska monotoni som stickningen och kan dansas i timmar i sträck.
Hela denna happening med gemenskapen, dansen och platsen var smått magisk.
– Det var mäktigt, som ett kraftverk!, säger Kerstin.

Stickningen kan ge en bild av tidens förgänglighet. Och samtidigt vara ett sätt att fånga tiden och stunden, menar hon. Den är ofta ett band bakåt i tiden genom traditionen och genom att de allra flesta lärt sig tekniken av en mamma, mormor eller farmor– som i sin tur lärt sig av någon äldre släkting.

Tidsaspekten finns också med i ett liknande men mindre projekt som tillsammans med hemslöjdsföreningarna i Västernorrland vuxit fram i kölvattnet efter det på Färöarna – Landhöjning. Höga kusten, där Kerstin bor, höjer sig ur havet nästan en centimeter om året, mest i Europa. Sakta men säkert, precis som en envist avancerande stickning. Nu har Kerstin två enorma cirkelstickningar att arbeta vidare med. De kommer sannolikt att dyka upp på andra platser framöver. Kanske nära dig. ­

Own our Own Time var ett samarbete mellan Kerstin Lindström, stickorganisationen Gavstrik och hemslöjdskonsulenten i Västernorrland, Ulrika Bos Kerttu. Projektet utsågs till Årets projekt 2012 av Nämnden för hemslöjdsfrågor. Dokumentationen, utformad av Susanne Ekelund, SEIDEA, fick silver i tävlingen Svenska Designpriset 2012.
Läs mer på knittingincircle.blogspot.com.

30 januari 2013

Hemslöjd åsikt

Gör det själv

Lappa och laga med Hemslöjd

Vill du få gratis nyheter och inspiration från Hemslöjd?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!
Något blev fel. Försök en gång till.
Välkommen till Hemslöjds nyhetsbrev! Vi har skickat en bekräftelselänk till din epostadress. Glöm inte att klicka på den för att bekräfta din anmälan och få nyheter från oss.