Blivande Mästare

Per Hansson – Tubflätare

Text Malin Vessby
Foto Stéfan Estassy
30 september 2015

Flyttlasset står redo i Sandviken. Snart lyfter planet mot London där Per Hansson tänker ta en master i »Fashion Menswear« på Royal College of Art. I resväskan ligger
stickor och japanska skräddarsaxar.

Hej!

Din gratisprenumeration har löpt ut.
För att fortsätta läsa behöver du vara betalande prenumerant.
Har du redan en prenumeration på Hemslöjd?
Logga in eller skapa ditt digitala konto nedan.
Logga in
Eller köp en prenumeration nedan:
Köp prenumeration

Hej!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration!
Gå till Mina sidor för att få mer information

Vill du läsa hela artikeln?

Endast betalande prenumeranter kan läsa allt på Hemslöjd.se
Läs mer om hur detta fungerar här.
Logga in, skapa konto eller köp din prenumeration nedan...
Logga inKöp prenumeration

Här hemma har han flätat mycket på sistone, mest med fallskärmslina. Och just hans intresse för att experimentera med knyt-, flät- och sticktekniker gav honom också nyligen ett stipendium från Hemslöjden. Innan han åker ska han fara förbi Stockholm och högtidligen ta emot det.

Egentligen var det en japansk samurajrustning från 1800-talet som tände gnistan. Det var under kandidatutbildningen i modedesign vid Textilhögskolan i Borås. Han kunde bara inte släppa hur de gamla sköldarna var hopsnörda av läder och grova bomullstrådar.

Det ledde i förlängningen till en hel kollektion inspirerad av makramé och så småningom till ett flätat examensarbete. Per Hansson utvecklade en teknik som han kallar »tubflätning«, ett sätt att göra tröjor, koftor och jackor i ett stycke.
– Jag har jobbat med trådar, händer och traditionella metoder, men förskjutit skalor och valt nya material, förklarar han.

Nu hoppas han kunna fortsätta laborera med nya tekniker också i London. Och sen vill han helst jobba på ett stort modehus i samma stad – eller Paris.

Han återknyter till tubflätningen:
– Beroende på hur jag lägger trådarna påverkas hela plagget. Strukturen. Hur det faller. Hur det känns att ta på. Tänk att det är gjort bara av trådar. Jag går igång väldigt mycket på det!

30 september 2015

Gör det själv

Hemslöjd åsikt

Lappa och laga med Hemslöjd

Följ @hemslojd på Instagram