Blivande Mästare

Matilda Norberg – Teknikfreak

Text Liv Blomberg
Foto Sofie Gynning
12 augusti 2015

Tidigare i somras tog modedesignern Matilda Norberg en master i stickning vid Royal College of Art i London.
– För mig är stickning ett sätt att ta kontroll. Jag gillar att börja med en tråd och själv kunna bestämma alla egenskaper hos materialet, säger Matilda Norberg över telefon från England.

Vill du läsa hela artikeln?

Just nu får du tillgång till hela vår nya sajt helt gratis. Allt vi behöver är din e-postadress.


Hennes examensarbete består av grovt stickade plagg, dels skira skapelser av polyestertråd, dels grafiskt formade kläder av ett material där Matilda smält samman stickat tyg av neopren, som består av polyester och viscose, med industrigummi.

Hon arbetar gärna med syntet och tvekar en sekund innan hon säger att just nu är lim hennes favoritämne.
– Jag vet att det inte låter bra, men det är mycket som är outforskat kring lim vilket gör det intressant.

Att uppfinna nya tekniker och genom dem nya material är det som lockar henne mest och Matilda Norberg tror att framställningen av bättre konstgjorda material är ett sätt att komma till rätta med miljöproblemen inom textilbranschen.
– Det kan vara en väg att gå, att utveckla sådant som är lättare att återvinna och kräver mindre resurser att ta fram än exempelvis bomull.

Matilda Norberg har tidigare studerat vävning, broderi och textil på Handarbetets Vänner och Konstfack och har sammanlagt sex års textilstudier bakom sig.
– Hantverket är otroligt viktigt. Kan man det har man ett försprång även om man inte jobbar handgripligen med det i produktionen av modeplagg.

Drömmen är ett jobb på ett stort modehus som lägger tid och pengar på att utveckla nya material, som japanska Issey Miyaki.
– Jag tror mycket på material. Gamla tekniker är utvecklade för att ta fram ullens och linets bästa egenskaper. För andra material behöver vi hitta nya tekniker. Och det vill jag göra.

12 augusti 2015

Gör det själv

Hemslöjd åsikt

Följ @hemslojd på Instagram

Låt oss inspirera dig!

Få Hemslöjds digitala nyhetsbrev gratis i din mailbox.
Jag godkänner att Hemslöjd sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.
Här kan du läsa vår integritetspolicy