Ledare

Något att glädjas åt

Text Malin Vessby
Foto Thron Ullberg
28 mars 2022

Världsläget är mörkt när jag skriver det här. Ryssland har nyligen invaderat Ukraina. FN har släppt ytterligare en klimatrapport med mer skriande katastrofscenarier än någonsin. På sociala medier frågar oss en läsare hur vi kan lägga ut en munter artikel om slöjd »när världen ser ut som den gör just nu«.

Jag förstår vad hon menar. När världen brinner är slöjd knappast det första man tänker på.

Borde vi se på vårt innehåll med helt nya ögon från och med nu?

Sedan tänker jag på pappa.

Han dansar då och då och berättade nyss att han funderat på att avstå. Precis som jag och alla andra har han suttit klistrad vid nyheterna de senaste dagarna. Känt vanmakten växa. Att dansa nu?

Men så ändrade han sig.

Tog på sig dansskorna.

Se det som en motståndshandling, sa han efteråt.

För vad skulle hända om vi slutade prata om det som är vackert? Om vi slutade göra det som ger glädje? Om vi slutade stå för det som tillför klotet något bra? Då skulle ju bara elände kvarstå. Trots att världen brinner, är det inte futiliteter som vi håller på med.

Slöjden är skaparkraft, den är möjligheter, den är förmåga. Den är dessutom till bredden full av kritiskt tänkande och kunskap om hållbarhet. Ja, jag vet att det oftast är på en liten och privat nivå. Men att leva, älska och skapa är det inget fel på. Det är till och med själva grejen.

Jag hoppas att du kommer tycka om det här numret!

Malin Vessby,
chefredaktör

28 mars 2022

Hemslöjd åsikt

Gör det själv

Lappa och laga med Hemslöjd

Vill du få gratis nyheter och inspiration från Hemslöjd?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!