Verkstan

Mäster och lärling

Niklas Pittja Granlund hälsar på hos Martin Kuorak.

Text Maria Diedrichs
Foto Carl-Johan Utsi
6 december 2017

Martin Kuorak: Det är nystädat här i verkstan, syns det? Jag är visst inte nån pedant när det gäller städning och det tror jag inte Niklas är heller. Vårt pedanteri lägger vi ned i hantverket. Jag brukar komma ned hit någon timme varje morgon. Jag har försörjt mig som slöjdare hela livet men nu som pensionär gör jag bara det som är roligt. Den här skålen jobbar jag på av och till.

Hej!

Din gratisprenumeration har löpt ut.
För att fortsätta läsa behöver du vara betalande prenumerant.
Har du redan en prenumeration på Hemslöjd?
Logga in eller skapa ditt digitala konto nedan.
Logga in
Eller köp en prenumeration nedan:
Köp prenumeration

Hej!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration!
Gå till Mina sidor för att få mer information

Vill du läsa hela artikeln?

Endast betalande prenumeranter kan läsa allt på Hemslöjd.se
Läs mer om hur detta fungerar här.
Logga in, skapa konto eller köp din prenumeration nedan...
Logga inKöp prenumeration

Niklas Pittja Granlund: Jag var hantverkslärling hos Martin i hundra veckor. Då var jag ofta här. Det var väldigt bra, jag lärde mig mycket. Vi jobbar i trä och horn. Ämnet jag håller i är en björkvril. Det ska väl bli någon kosa tror jag.

MK: Det blev mer utbildning än lärlingskap tycker jag. Och det fungerade bra. Det är lättare att vara utbildare åt en person än en grupp. När man är ensam släpper man loss på ett annat sätt. Det är en himla fördel. Det blir ett slags kompisskap för livet.

NPG: Nu har vi varsin verkstad men vi hörs ju av då och då. Jokkmokk är inte så stort. Ibland kommer jag hit och kollar läget. Vi är lite bollplank åt varann.

MK: Stolen är en gammal frisörstol från 1960-talet. Den fungerar perfekt! Man kan snurra, höja och sänka. Jajjemen. Den röda lådan till höger är en blästerlåda. Nu kommer vi in på yrkeshemligheter. Men den används då och då kan jag säga. Slangen med en kåpa i knähöjd är en utsug. Vi jobbar under den så att dammet sugs upp. Till vänster är en kombinerad borr och fräs-maskin. Jag har just tappat en fräs, en
specialhistoria som jag haft sen 1970-talet. Jag har varit rädd för att tappa bort den här i röran och nu har det hänt till slut. Fräsar finns det gott om men just den där vill jag inte vara utan.

Niklas Pittja Granlund och Martin Kuorak i verkstaden.

6 december 2017

Gör det själv

Hemslöjd åsikt

Lappa och laga med Hemslöjd

Följ @hemslojd på Instagram