Förr hörde det till att man skulle namna sitt linne. Monogrammet var inte bara en ägarmärkning utan också en kärleksfull och avslutande dekoration på textilier man kanske både vävt och handfållat. Någon gång kanske också odlat linet till och spunnit själv. Inte så vanligt idag förstås, men att märka är fortfarande lika roligt och upphöjer den enklaste handduk till en personlig ägodel att vårda.
Märk för livet
Få saker är mer personliga än våra initialer. De är våra egna, och de inbjuder till lek med bokstavsformerna, i en enkel signatur eller utarbetat monogram.
Hej!
Vill du läsa hela artikeln?
Köp prenumeration här
Brodera namn på tyg
För den som har gamla ärvda textilier i gömmorna är märkningen ovärderlig. Vem ägde först min gamla duk? Ett monogram och ett årtal kan ge all information man behöver. När vi märker idag tänker vi nog inte generationer framåt, även om vi borde, med tanke på resursanvändningen. Men det finns andra sätt att märka än med monogram eller personnamn. Ska handdukarna användas i en speciell bostad ska kanske gårdens namn få pryda dem. Eller sommarstugans, eller båtens.
Investerar du i handvävda handdukar med långt liv eller fina örngott, till dig själv eller att ge bort, kan ett broderi med monogram och årtal bli minnesanteckningar i livsdagboken. Inte bara för bröllop utan lika gärna till barn som flyttar hemifrån eller tar examen. Varför låta sina handdukar leva i »namnlöst elände« – som i den dystopiska framtidsvision en debattör på 1940-talet såg framför sig – när det är så roligt att namna!
Brodera bokstäver
Nu behöver du förstås inte filosofera särskilt mycket för att finna en anledning att märka. Det är bara att välja dina bokstavsformer, sätta nålen i tyget och ge broderilusten fritt spelrum! Till din hjälp har Monica Hallén skrivit boken Brodera på linne som utkom 2013.
– Alfabeten är något av det vackraste jag vet, säger hon.
– En svart text på ett vitt papper. Den grafiska effekten och enkelheten tilltalar mig lika mycket som folkkonstens färgprakt. Och att »mina« fåglar har flugit med sedan medeltiden och fram till nu är hisnande.
Här bjuder vi på ett smakprov ur hennes bok, med bokstäver och små djur som passar att sy i korsstygn. Du väljer själv om du ska använda dem till märkning, monogram på ett klädesplagg eller ordtavlor.
Du behöver
- Tyg, tre alternativ:
Räknelinne med 10–12 trådar per centimeter
Rutigt tyg där varje ruta fylls med ett korsstygn
Ett tyg där man inte kan räkna trådar eller rutor, som en tätvävd handduk, kompletterat med stramalj som bildar ett rutnät att sy över - Broderigarn, exempelvis bomullsgarn 24/2, lingarn 16/2, DMC moulinégarn i lin eller bomull
- Broderinål utan udd
- Fingerborg
- Synål
- Sytråd
Gör så här
Räkna ut hur broderiet ska placeras på ditt tyg innan du börjar. En hjälp kan vara att markera mitten, både horisontellt och vertikalt, med tråckelstygn på tyget. Du kan sy med korsstygn eller halva korsstygn – du ser skillnaden i uttryck i det broderade alfabetet här intill. Sy varje stygn över två gånger två trådar. Börja sy halva stygnet åt ett håll, sy sedan tillbaka åt andra hållet med det korsande stygnet. På de ställen där det blir längre osydda partier mellan stygnen ska tråden helst inte ligga lös på avigsidan. Den blir i så fall både utsatt för onödigt slitage och kan synas på rätsidan. Börja i stället om med en ny tråd efter tomrummet. Fäst gärna de lösa trådarna på avigsidan efter hand, sparar du allt till sist är det risk för att de trasslat in sig i stygnen.
Om du inte kan räkna trådar eller rutor kan du använda stramalj för att få stygnen jämna. Stramalj är ett glest »hjälptyg« som du tråcklar fast på underlaget och sedan broderar över. När broderiet är klart ska stramaljen tas bort. Broderiet läggs först i blöt i ljummet vatten innan trådarna avlägsnas, försiktigt, en efter en. Läs mer i boken om hur det går till.
När du fäst alla trådar kan du pressa broderiet lätt från avigsidan. Sen är det dags för eventuell montering. Har du sytt en liten bild eller ordtavla kan du antingen vika sömsmånen dubbel mot avigsidan och fålla den för hand, eller montera den som en liten tavla. I så fall kan du fästa den mot en passepartout i syrafri kartong. Sy så osynligt som möjligt med nål och sytråd i hörnen. Montera den sedan i en standardram eller låt en yrkesman rama in den. Har du sytt ett litet broderi som ska monteras på ett större tyg viker du in sömsmånerna och syr fast det för hand med små osynliga stygn med sytråd.
Här hittar du fler gör det själv-projekt!