Gör det själv

Kronan till ditt höstkalas

Nu faller löven. Men på många håll är det ännu möjligt att göra kronor av färgsprakande lönnlöv. Bjud in hösten medan tid är!

Text Anna Fabler
Foto Fredrik Jalhed
7 oktober 2020

GÖR EN LÖVKRONA!

Du behöver:

  • Cirka 90 stora lönnlöv
  • Cirka 2 liter rönnbär
  • Oblekt lintråd – eller annan tråd
  • Nål
  • Sax

Gör såhär:

1. Klipp av den yttersta, tjocka änden på lönnlövens bladskaft. Platta ut bladen i en balja med lite kallt vatten. Lägg blöta handdukar över löven. Då håller de sig spänstiga medan du arbetar.

2. Vik det första lövet på mitten längs med bladets mittnerv.

3. Stick hål med det andra bladets skaft genom det första bladets båda lager. Vik därpå blad nummer två längst med mittnerven runt det första.

4. Fortsätt med att sticka det tredje bladets skaft genom alla lager, och »lås« helheten genom att vika det längs med nerven runt lönnlöv nummer två.

5. Upprepa punkt 3 och 4 till en huvudstor krona. När den är stor nog lägger du början och slut omlott och låser kronan med en bladskaftpinne, cirka åtta centimeter lång.

6. Gör ytterligare två lövkronor så att du till slut har en stor, en mellan och en liten lövkrona. Lövantalet i varje krona blir ungefär 40, 30 och 20 stycken löv.

7. Montera kronorna i tre våningar och stigande storlekar, med lövens flikar hängande nedåt. Börja med den minsta kronan, som här dessutom fått ett åttatrådigt rönnpyntshänge. Det pyntade hänget gör du genom att knyta ihop åtta trådar, trä på rönnbär som pärlor. Fäst det i kronans övre kant med hjälp av nål (sy och knyt!). Häng den minsta och mellersta kronan i tre jämnt fördelade trådar. Fäst trådarna med hjälp av nålen i varje krona. Häng till slut den översta kronan i sexton trådar. Trä dem fulla med rönnbär innan de fästs i kronkanten.

8. Placera gärna kronorna tätt när löven är färska. Då ser helheten fyllig ut även när löven har torkat och krullat ihop sig lite.

9. Det blir många trådar att hålla reda på, så ha tålamod när du finjusterar lövkronorna tillsammans. Håll förslagsvis trådarna som en bukett i handen. Måtta och dra sedan i trådarna en och en för att få alla kronorna i symmetri. När du är nöjd är du klar!

 

Fotnot: Om du har rönnbär över kan de kanske komma till oväntad nytta. Enligt gammal folktro kan man få den att bli kär i sig, som i hemlighet får ens rönnbär nedpetade i fickorna. Något att satsa på i höstmörkret?

Här hittar du fler gör det själv-projekt!

7 oktober 2020

Hemslöjd åsikt

Gör det själv

Lappa och laga med Hemslöjd

Vill du få gratis nyheter och inspiration från Hemslöjd?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!