Hur gick det sen?

Ett skepp kommer lastat

För fem år sedan besökte vi Emma Hansen i Olsäter. Då hade hon 
bara börjat bygga sitt jordskepp av lera, bildäck och glasflaskor. 
Nu har hon flyttat in. Blev det som hon tänkt sig?

Text Anna Liljemalm
Foto Lars Sjöqvist
7 oktober 2020

Vad är ett jordskepp?
– Man kan säga att det är ett självförsörjande hus. Jag har egna vattentankar, solceller, eget avlopp, ett litet elsystem och växthus. Det går inga ledningar in och inga ledningar ut. Ett jordskepp ska också vara byggt av mestadels återvunnet material.

Hej!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration!
Gå till Mina sidor för att få mer information

Vill du läsa hela artikeln?

Prenumerera! Då får du tillgång till alla våra artiklar på hemslojd.se. Väljer du pappersprenumeration ingår digital läsning!

Köp prenumeration här
Redan prenumerant?

Problem att logga in? Läs mer här.

Vilka material har du använt?
– Det är väldigt mycket lera, sten och trä. Huset är ganska litet, 75 kvadrat, och inbyggt i en kulle. Åt söder har jag stora fönster, men kommer man från andra hållet ser man egentligen inte huset alls. Väggarna är gjorda av bildäck och betong. Sedan har jag tagit gamla glasflaskor, skurit bort halsen och satt ihop färgade flaskor med ofärgade och murat in i väggen så att det kommer in lite extra ljus. Det är både konstverk och funktionellt.

Lera, bildäck och glasflaskor. Det är några av materialen Emma Hansen använt för att bygga sitt jordskepp.

Hur bestämde du dig för att bygga ett jordskepp?
– Familjen bodde i en liten lägenhet i Enköping när jag såg en dokumentär om earthships. Byggförvaltningen i Enköpings kommun var inte alls stöttande så då hamnade vi här i Värmland istället.

Hur lång tid tog bygget?
– Sex år, men då har jag inte hållit på hela tiden. Barnen vill bada och vi har gjort massa annat kul också. Det mesta har jag byggt själv. Jag har också fått mycket hjälp från volontärer. När jag startade sidor på Instagram och Facebook hörde folk av sig och ville komma hit och hjälpa till. Mest från Europa och Sverige, men jag har också haft volontärer från USA, Argentina och Australien. Om jag ska höfta handlar det nog om sammanlagt 200 personer genom åren.

Jag hade en läcka på vattentanken i början, elsystemet fungerade inte och så snålade jag med isoleringen. Just det, sedan var källargrävningen en katastrof också.

Har allt gått som planerat?
– Absolut inte. Jag hade en läcka på vattentanken i början, elsystemet fungerade inte som det skulle och så snålade jag med isoleringen. Just det, sedan var källargrävningen en katastrof också. Vi hade byggt en form i trä som sprack under gjutningen.

Blev huset som du hade tänkt dig? 
– Jag vill säga att det nästan blev bättre.

Hur är det att bo i huset?
– Som att bo i vilket hus som helst, fast ändå inte. Jag är alltid medveten om vatten- och energiförbrukningen i och med att jag är självförsörjande. Familjen gör av med ungefär 60 liter vatten per dygn, och så fylls vattentankarna på varje gång det regnar. Vi duschar i renat regnvatten som värmts av solkraft. Jag försöker välja tvål och diskmedel av miljövänliga alternativ eftersom vattnet går ut i växthuset efteråt. Om det är riktigt varmt på sommaren kan det till och med vara bra att ta en lång dusch. Då växer gurka, tomat, broccoli, majs, vindruvor, aprikoser och det andra i växthuset extra bra.

Hur brukar folk reagera när de kommer på besök?
– Om de inte varit här förut brukar de höja på ögonbrynen och säga typ ›wow‹. Det är kul för det påminner mig om att huset är speciellt. Det är lätt att glömma bort det ibland.

Skulle du göra om det?
– Ja. Ibland har jag så klart funderat på om man bara skulle köpa ett vanligt hus i stället, men då sitter man där med elräkningar och dyra amorteringar och måste jobba heltid. Nä, jag vill ha det så här. Jag har kunnat gå ner i arbetstid trots att jag är ensamstående med tre barn. Det är det inte alla som kan göra.

Har du något nytt byggprojekt?
– Flera! Jag vill göra hönshus och vedbod och så har jag köpt ett kalhygge med sly som jag ska göra om till trädgård. Men det första jag ska göra är att bygga ut huset med två extra sovrum till barnen. Det finns bara två sovrum nu, men jag har sparat plats på kullen på ena sidan av huset så det är förberett för det. När jag väl sätter i gång hoppas jag att det går ganska fort, eller så vinner jag på Lotto och anlitar en byggfirma.

Tror du att alla byggfirmor skulle greja det uppdraget?
– Nej. Det blir nog kanske volontärer ändå.

Här finns det plats. Till skillnad från Enköpings kommun välkomnade Forshaga kommun Emma Hansens jordskeppsbygge.
7 oktober 2020

Hemslöjd åsikt

Gör det själv

Lappa och laga med Hemslöjd

Vill du få gratis nyheter och inspiration från Hemslöjd?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!