Blivande Mästare

Jiang Qian – Lågteknologisk lycka

Text Malin Vessby
Foto Klas Andersson
15 augusti 2012

Jiang Qians, 26, handvevade tvättmaskin är gjord av amerikansk ek och galvaniserat stål. Han har gjort den under utbildningen på Lunds tekniska högskola, där han läser till magister i industridesign. Visserligen har han redan en likartad utbildning hemifrån Kina, men nu bygger han på.

Hej!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration!
Gå till Mina sidor för att få mer information

Vill du läsa hela artikeln?

Prenumerera! Då får du tillgång till alla våra artiklar på hemslojd.se. Väljer du pappersprenumeration startar den med nästa nummer som har tema STICKNING. All digital läsning ingår!

Köp prenumeration här
Redan prenumerant?

Problem att logga in? Läs mer här.

Idén till tvättmaskinen uppstod under ett studiebesök i Dalarna då han såg en gammal handdriven variant. Fascinerande, tyckte han. Ytterligare skäl var att han sett så många trähus här i landet, som stått sig genom sekler av regn och rusk. Så nu lockade träet.

Men framför allt ville Jiang Qian med sin Lo-Fi Washer undersöka om en lågteknologisk apparat hör hemma i ett modernt samhälle. Och ser man till bemötandet på möbelmässorna i Stockholm och Milano verkar det vara så. Åtminstone väcker den nyfikenhet. Själv tror han att handdrivna föremål kan få oss att minnas tider och
upplevelser som vi annars hade glömt bort. Och, lägger han till, idag är det många som lockas av gamla sorters kameror, trots att det finns digitala. Ett likartat retrosug borde kunna finnas efter tvättmaskiner.

På sidan av sin maskin har han bränt in en kort sentens: »Just experience low-tech happiness«. En säljande formulering, visst. Men också Jiang Qians sätt att försöka beskriva den upplevelse som man kan få av att leva enkelt.
– Rent praktiskt tänker jag mig att tvättmaskinen passar där man stannar ett kortare tag och behöver tvätta mindre mängder tvätt. Som i sommarstugan eller på campingsemestern.

Men går det inte lika snabbt och enkelt att tvätta för hand?
– Kanske det. Men idag är vi vana vid tvättmaskiner. Och jag försöker inte förändra den
vanan, bara hitta alternativ.

15 augusti 2012

Hemslöjd åsikt

Gör det själv

Lappa och laga med Hemslöjd

Vill du få gratis nyheter och inspiration från Hemslöjd?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!