Blivande Mästare

Hanna Hållams – Glädjen i att yxa

Text Malin Vessby
Foto Alexandra Ellis
3 oktober 2012

– Jag försöker inte efterlikna gamla förlagor. Jag svarvar på tills formen ser skön ut, säger Hanna Hållams, 30.

Hej!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration!
Gå till Mina sidor för att få mer information

Vill du läsa hela artikeln?

Prenumerera! Då får du tillgång till alla våra artiklar på hemslojd.se. Väljer du pappersprenumeration ingår digital läsning!

Köp prenumeration här
Redan prenumerant?

Problem att logga in? Läs mer här.

Och kanske är det just det som syns.

Att hon får feeling. Skålarna gör hon i färskt trä.
– Slutresultatet blir lite båtlikt och mer levande än om jag hade jobbat i torrt trä, säger hon och syftar på hur torkningen bidrar till formgivningen.

Därtill gillar hon svarvningens effektivitet och fart, som hon ursprungligen närmade sig på Mora folkhögskola och Sätergläntan. Det är samma snabbhet som hon uppskattar när hon hugger tråg – eller »yxar«, som hon säger – då svetten lackar och flisorna flyger. Tråghuggandet förutsätter finlir på slutet, och hon vill åt just den variationen, både snabba resultat och petigt närgranskande. Behovet av omväxling är också ett av skälen till att hon arbetar som lärare. Hon undervisar i spanska och engelska på högstadiet i Umeå, fem mil från bostaden i Olofsfors.
– Jag vill slöjda för att det är roligt, för att jag mår bra av det. Jag skulle tappa lusten om jag gjorde det på heltid. Och det är kul att jobba i skolan!

För henne hör slöjden hemma mitt i vardagen. Hellre chips i träskål och en täljd träslev i soppan än bunkar och slevar av plast. Trevligare, tycker hon. Vackrare.

Frågan är om hon också hör till den växande, lilla men hängivna, skara som helst äter med träsked?

Hanna Hållams svarar med eftertryck och ett skratt. Hon skrattar mycket.
– Glass med träsked! Har du inte provat det? gott!

Hemslöjd åsikt

Gör det själv

Lappa och laga med Hemslöjd

Vill du få gratis nyheter och inspiration från Hemslöjd?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!