Hitta inspirationen!

Lämna sofflocket! Hemslöjd bad tre slöjdare och konstnärer om tips för hur man kan komma till skott med sitt skapande.

Text Maria Diedrichs / Malin Vessby
Illustration Ida Björs
26 maj 2020

Henriette Ousbäck – textilkonstnär och brodös

– Jag har gått och grunnat på en liten övning som kan vara ett sätt att både ha trevligt, komma igång med att brodera – och komma vidare. Gör så här: Ta en decimeterbred men lång tygremsa i ett neutralt bottentyg, inget märkvärdigt, kanske gammal lakans- eller linneväv. Bestäm dig därpå för ett enkelt stygn. Upp- och nerstygnet förstygn kan vara ett sådant. Sy sedan med ditt stygn en stund varje dag i en veckas tid. Håller man sig till ett och samma stygn i flera dagar, tvingas man att bli påhittig. Det blir också en övning i att umgås med ett stygn under en längre tid. Vissa dagar kanske du bara sitter helt kort, andra dagar längre. Men bestäm dig under hela veckan för samma stygn.

– Låt däremot färgen på garn skifta. Välj en ny färg varje dag. Använd garner som du har hemma, gärna alla möjliga grovlekar. Om du inte har några, kanske du har sytråd? Det brukar bli väldigt spännande broderier med sytråd! Låt stygnen präglas av din sinnesstämning för stunden. Kanske känner du dig vild och yvig, eller kontrollerad. Låt det synas.

– Först när det gått en vecka byter du stygn. Kedjestygn, kråkspark, kretastygn, franska knutar och stjälkstygn är både enkla och roliga att variera. Om remsan tar slut, tar du en ny – eller skarvar den första.

– Tänk inte att det »ska bli något«. Se det som en lek med nål och tråd som på samma gång kommer förse dig med en stygndagbok och en dagbok över hur du mått.
Jag tror att det kan bli väldigt roligt! Jag tror faktiskt att jag ska försöka mig på det själv!

Moa Ott: finsnickare och täljare

– Jag tycker att det är skitjobbigt att kolla på vad andra gör. Jag blir superstressad av att följa en massa personer som gör grymma grejer på Instagram. Så för mig är det bästa att logga ut, koppla bort och gå in i mig själv. Hitta vad som gör mig glad. Jag har lättast att få bra idéer när jag till exempel gosar med hunden eller är ute och går – utan att lyssna på en podcast.

Täljning är lätt att fastna i. Varje gång jag har kurs måste jag slita knivarna ur händerna på folk i slutet.

– Sätt inte för höga mål från början. Låt det växa fram. Inspirationen dör lätt när man känner att man inte klarar av nånting. Det ska ju vara kul! Många som inte har så bra koll på hantverk fattar inte vad som krävs för att sticka ett par vantar eller tälja en sked. Det kan se så lätt ut. »Hur svårt kan det vara att platsbygga en hylla till sin teve?« Klipp till sex månader senare när teven fortfarande står på golvet och verktygen ligger i hallen.

– Täljning är lätt att fastna i. Varje gång jag har kurs måste jag slita knivarna ur händerna på folk i slutet. Det är så fängslande att se resultatet direkt efter varje tag med kniven. Men har man en slö kniv och en vresig träbit kan det förstöra hela upplevelsen.
Det är lätt att tänka att man kan ta vad som finns och bara testa lite, men ta inte morfars gamla bygg-morakniv. Det är inte värt det. En ny vass täljkniv kan kosta från 150 spänn. Det är en bra investering för att få känna hur täljning känns när det är kul.

Anna Bauer: textilkonstnär och stickerska

– Garn får man både tröstköpa, stödköpa och lustköpa! Så om man behöver lite skjuts för att komma igång med att sticka, kan man börja med att skaffa sig ett nytt garn. Sedan kan man bläddra i alla de där fina stickböckerna som man inte bläddrat i på länge. Det inspirerar nästan alltid. Eller kontakta några kompisar och dra igång en knit-a-long, så att man på var sitt håll stickar samma sak och får lite draghjälp av varandra.

En stickning behöver faktiskt inte bli något överhuvudtaget. Ibland är det själva hålla påandet som är det roliga

– Förväntningar på att det man stickar måste bli fint, välgjort och snyggt kan ibland hindra en från att släppa loss. En stickning måste faktiskt inte vara fin på baksidan eller ha jämna maskor. En stickning behöver faktiskt inte bli något överhuvudtaget. Ibland är det själva hålla påandet som är det roliga. Då bjuder man dessutom in det oförutsägbara – så får man se var man hamnar.

– Ha slöjdmaterialet framme. Det ska inte ligga högst upp, längst in i någon garderob. Man ska inte behöva krångla för att komma igång.

– Också att begränsa sig kan vara ett sätt att få fart på kreativiteten. Som att bestämma sig för att bara sticka med restgarner. Vad kan gamla stumpar och smånystan bli? Eller så kan man ge sig själv andra ramar. Som att hålla sig till ett tema. Sticka bara grönt eller fåglar eller morötter, eller vad vet jag. Begränsade valmöjligheter skapar ofta valmöjligheter. Det är en paradox. Men plötsligt har en ny tanke väckts som tar en vidare.

26 maj 2020

Hemslöjd åsikt

Gör det själv

Lappa och laga med Hemslöjd

Vill du få gratis nyheter och inspiration från Hemslöjd?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!